Korrupciós ügy miatt lemondott az észt miniszterelnök

Jüri Ratas tagadja, hogy köze lenne a történtekhez, de vállalja a politikai felelősséget.

2021. 01. 13. 10:41
EU leaders summit in Brussels
Jüri Ratas észt miniszterelnök. Fotó: John Thys Forrás: REUTERS -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott tisztségéről Jüri Ratas észt miniszterelnök, miután pártja korrupciós ügybe keveredett. A BNS balti államokban működő hírügynökség értesülései szerint az Észt Centrumpárt politikusa szerda reggel jelentette be lemondását Kersti Kaljulaid észt elnöknek, akinek a napokban az új miniszterelnökre vonatkozóan javaslatot kell tennie a parlamentnek. Ratas 2016 novembere óta volt Észtország miniszterelnöke, azonban úgy érzi, hogy felelősséget kell vállalnia, habár tagadja, hogy bármilyen korrupciós ügyben részt vett volna. Álláspontját Taavi Pern, a balti állam főügyésze tegnapi közleményében is megerősítette: elmondta, hogy az eddigi nyomozások szerint nincs arra utaló jel, hogy Ratasnak tudomása lett volna a történtekről.

Jüri Ratas észt miniszterelnök
Fotó: John Thys / REUTERS

Az észt hatóságok ezen a héten indítottak nyomozást egy Porto Franco tallinni ingatlanfejlesztési projekt finanszírozása ügyében. Eddig öt személyt vettek őrizetbe, akiket befolyásolással és vesztegetéssel vádolnak. A gyanúsítottak között van Mihhail Korb, aki az Észt Centrumpárt főtitkára, valamint egy ingatlanfejlesztő is, aki többször pénzt adományozott a kormánypártnak. A főügyész nyilatkozatában elmondta, hogy még nyáron a Kredex állami hitelintézet a koronavírus-válságra hivatkozva mintegy negyvenmillió euró (14,5 milliárd forint) kölcsönt biztosított a gyanú szerint törvénybe ütköző előzetes megállapodásokat követően. Így a többi között egy nagy összegű adományról született egyezség az Észt Centrumpárt számára az őszi helyhatósági választásokat megelőzően – közölte a főügyész egy helyi rádiónak nyilatkozva. Az észt biztonsági rendőrség átkutatta a Kredex hitelintézet helyiségeit.

– Ma fontos döntést hoztam, mely szerint a jelenlegi helyzetben lemondok az Észt Köztársaság miniszterelnöki posztjáról. Ez a döntés az Észt Centrumpárt vezetőségével, a parlament frakciójával, valamint a legközelebbi kollégákkal folytatott egyeztetések nyomán született meg

– írta Ratas éjszaka közösségi oldalára.

A politikus továbbá hozzátette, tisztában van azzal, hogy az ügy pártjára sem vet jó fényt, továbbá lemondásával az észt alkotmány értelmében a jelenlegi kormány is felbomlik. Hozzátette azonban, korai lenne még kijelentéseket tenni arra vonatkozóan, hogy hogyan fog kinézni az új kormányvezetés. A helyi média értesülései szerint az új kormány megalakulásáig Ratas valószínűleg ügyvivő miniszterelnökként fog tevékenykedni.

– A politikai felelősségvállalás ellenére teljes szívemből mondhatom, hogy miniszterelnökként semmilyen rosszindulatú vagy tudatosan rossz döntést nem hoztam

– jelentette ki Ratas.

A szociális miniszter elmondta, hogy a lemondott miniszterelnök nagy odaadással és profizmussal végezte munkáját könnyű és nehéz időkben egyaránt. A politikus „igazi államférfinak” nevezte Ratast, hiszen a politikai felelősségvállalás mellett döntött akkor is, amikor semmiféle gyanú nem érte őt. A miniszter szerint a volt kormányfő továbbra is jelentős szerepet fog játszani Észtország kormányzásában és politikájában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.