időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Lemond Giuseppe Conte olasz kormányfő

Magyar Nemzet
2021.01.25. 21:30
Lemond Giuseppe Conte olasz kormányfő

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfőnek – közölte a kormányfői hivatal. A tájékoztatás szerint Conte kedd reggelre kabinetülést hívott össze, amelyen tájékoztatja minisztereit a döntéséről. A Reuters brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, magas rangú illetékes arról számolt be, hogy Conte abban a reményben mond le, hogy felkérést kap az elnöktől egy új kormány megalakítására, amelynek stabilabb többsége lehet a törvényhozásban.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a koalíciós válság miatt kezdeményezett szenátusi bizalmi szavazás előtt Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Szakértők szerint a lemondással Conte időt akar nyerni ahhoz, hogy meggyőzhessenek egyes centrista, valamint független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az előző héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.

Conte egy új, centrista parlamenti erő kiépítésén dolgozik, amelynek a következő választásokon a miniszterelnök-jelöltje lehetne – mondták az elemzők. Ehhez most gőzerővel próbál új szövetségeseket keresni, ám a jobboldali pártok kizárták, hogy együttműködjenek vele.

A miniszterelnök mindenképpen el akarja kerülni az előre hozott választásokat, foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, ugyanis a közvélemény-kutatások egyértelműen a jobbközép erők győzelmét jósolják. A legfrissebb felmérések szerint az olaszok közel ötven százaléka a jobbközép koalícióra adná a voksát. A Liga az első politikai csoport 25 százalékos népszerűséggel, az Olasz Testvérek 17 százalékot, míg az Hajrá, Olaszország hét százalékot tudhat magáénak. A baloldali Demokrata Párt húszszázalékos, az Öt Csillag Mozgalom 14 százalékos, a kormányból kilépő, a kormányválságot előidéző párt, az Élő Olaszország pedig 2,5 százalékos népszerűségnek „örvend”.

Nem csoda, hogy Matteo Salvini, a bevándrolásellenes Liga vezetője nemrégiben lapunknak azt nyilatkozta:

„Csak idő kérdése és visszatérünk a kormányra, mert az olaszok nagy többsége bennünk bízik.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.