A szigorú határellenőrzés hiányát nyögi Franciaország

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a Nemzeti Tömörülés elnöke, Marine Le Pen egy televíziós interjúban erős kritikával illette a kormány járványkezelését. A politikus már egy évvel ezelőtt javasolta, hogy szigorítsák a határokon az ellenőrzést a járvány kialakulásának megelőzése érdekében, de ez nem történt meg, sőt, még most is vannak hiányosságok. Ráadásul az oltások terén is sok a fennakadás és van olyan megye, ahol hosszú heteket kell várni egy szabad időpontra – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 01. 18. 19:55
LE PEN, Marine
Lille, 2018. március 11. Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Front elnöke pártjának lille-i kongresszusán 2018. március 11-én. (MTI/EPA/Thibault Vandermersch) Fotó: THIBAULT VANDERMERSCH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldali politikus elmondta, hogy már 2020 januárjában is azt kérte, hogy fokozottan ellenőrizzék az országhatárokat, amit a világ összes országa meg is tett, Franciaországot kivéve.

A politikus asszony szerint ez jelentősen rontott az ország járványügyi helyzetén.

Marine Le Pen úgy véli, hogy mindez ideológiai megfontolásból történt, elmondása alapján az interjú időpontjában is 42 olyan ország van, amelynek állampolgárai mindenféle ellenőrzés nélkül beléphetnek Franciaország területére. Ezen országok közül mindössze öt olyan van, ahol az ellenőrzés nélküli beutazás a francia állampolgárokra is vonatkozik, tehát egyáltalán nem jellemző a kölcsönösség.

Marine Le Pen hozzátette, hogy míg a mutáns brit vírus miatt szigorú ellenőrzés van érvényben a határokon a brit állampolgárokkal szemben, addig az írek minden további nélkül bejuthatnak az ország területére, holott Írországban a mutáns vírus épp felmenőágban van.

Felhívta a figyelmet az államfő, Emmanuel Macron felelősségére is.

Szerinte a kormánynak fel kellene hagynia az ideológiai irányítással. Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a francia kormány minden áron igyekszik megvédeni a szabad mozgást, még akkor is, ha ennek a francia állampolgárok egészsége vagy az ország gazdasága látja kárát, mivel minél inkább romlik a járványügyi helyzet, annál szigorúbb gazdasági megszorításokat vezetnek be.

Való igaz, Franciaországban nem csak a gazdasággal van baj, komoly problémák vannak az egészségügyben is, egyelőre ugyanis nem túl biztatóak az oltási adatok.

Több település polgármestere is arra panaszkodik, hogy nincs elég vakcina készleten és nehéz kinyerni az ampullából a hatodik adagot, a Val-de-Marne megyében lévő L'Haÿ-les-Roses nevű település első embere, Vincent Jeanbrun példátlan amatőrizmussal jellemezte a helyzetet.

 

Több megyében pedig az okoz fennakadást, hogy heteket kell várni egy oltási időpontra, az ország déli részén lévő Var megyében például van olyan oltó központ, ahol március 17. előtt már nincs szabad időpont, a nyugati országrészben lévő Gironde megyében pedig 24 óra alatt kiosztották a február 12-ig elérhető összes szabad időpontot.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.