Nem az új CDU-elnök a befutó Merkel utódjaként

Az újonnan megválasztott Armin Laschet helyett Markus Söder lehet a potenciális utód.

Forrás: Deutsche Welle2021. 01. 18. 11:51
null
Forrás: EPA ügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németek csak kisebb része támogatja Armin Laschetet, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétvégén megválasztott elnökét Angela Merkel német kancellár utódaként

– írja a Deutsche Welle német hírportál a Civey közvélemény-kutatására hivatkozva.

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kétnapos online kongresszusán Berlinben 2021. január 16-án, miután megválasztották a CDU új elnökévé
Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

A Focus magazin megrendeléséből készült felmérés szerint a német lakosság csupán 12 százaléka sorakozott fel a politikus mögött. Ezzel szemben Markus Södert, Bajorország miniszterelnökét és a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét a megkérdezettek mintegy 43 százaléka indítaná a tisztségért. A vizsgálat harmadik helyén Jens Spahn egészségügyi miniszter áll, akit a kutatásban résztvevők 8,7 százaléka támogatna, a politikus azonban nem indult a CDU elnöki pozíciójáért sem. A Wahlen közvéleménykutató cég felmérése pedig arra mutat rá, hogy a megkérdezettek többsége – 54 százaléka – Södert vagy Németország alkancellárját, a szociáldemokrata (SPD) Olaf Scholzot indítaná a kancellári posztért.

Markus Söder eddig hivatalosan még nem nyilatkozott arról, hogy dédelget-e ilyen ambíciókat. Ugyanakkor még tavaly júliusban nagy publicitást kapott, hogy Angela Merkel Bajorországba látogatott, ahol egy látványos hajóúton tárgyaltak hosszasan, s a felröppent pletykák szerint az utódlás is szóba jöhetett.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/Philipp Gülland

A CDU elnökválasztásának második helyezettje Friedrich Merz, a CDU konzervatív szárnyának jelöltje és a CDU/CSU egykori frakcióvezetője lett, aki csupán néhány szavazattal végzett Laschet mögött. A harmadik helyen pedig az 55 éves Norbert Röttgen áll, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke. A két politikust a ZDF német televíziós csatorna kérésére készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett németek csupán 29 százaléka indítaná Merkel utódaként, Laschetet pedig 28 százalékuk. Az eddigi felmérések szerint Németországban a kereszténydemokraták pártja a legnépszerűbb, őket követik a szociáldemokraták, valamint az ellenzéki Zöldek, akik várhatóan húsvét után hozzák nyilvánosságra jelöltjeik nevét a szeptemberi választásokra. A szakértők úgy vélik, hogy Annalena Baerbockot, a párt társelnökét vagy Robert Habecket, a párt elnökét indíthatják a kancellári tisztségért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.