A Moderna is kevesebb vakcinát szállít le Spanyolországnak

Ismét akadályokba ütközik az oltási procedúra Spanyolországban. A Pfizer után most a Moderna jelentette be, hogy kevesebb oltóanyagot szállít le a dél-nyugat európai országnak februárban. A bejelentés miatt néhány autonóm közösségnek ismét át kell alakítania az oltási tervet.

2021. 02. 16. 12:58
null
Delray Beach, 2020. december 30. A 88 éves Herbert Bellot beoltják a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájával a Florida állambeli Delray Beach településen 2020. december 29-én. MTI/The Palm Beach Post/AP/Greg Lovett Fotó: Greg Lovett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moderna sem tudja leszállítani a beígért mennyiségű oltóanyagot Spanyolországnak. Az amerikai cég kedden közölte, hogy felére csökkenti a koronavírus elleni vakcinák februári adagját, ami ismét megzavarja a spanyolok oltási protokollját.

A Moderna termelési problémákkal indokolta a döntést, ugyanakkor azt ígérte, hogy márciusban pótolja a kieső mennyiséget.

A Moderna abban állapodott meg a spanyol állammal, hogy az első negyedévben 1 millió 40 ezer adag oltóanyagot biztosít, ebből jövő héten 483 ezer adag érkezne Madridba, ezt felezte most le a gyártó. Spanyolország így csak mindössze kétszázezer adag Moderna-vakcinát vehet át jövő héten.

Carolina Darias egészségügyi miniszter ismét arra kérte az autonóm régiók vezetőit, hogy strukturálják át saját oltási tervüket és részesítsék előnyben azokat, akik már megkapták a Covid–19 ellenszerének első adagját, mert a jelenlegi számok ismeretében előfordulhat, hogy nem minden régió folytathatja az első dózisok beadását.

Januárban a Pfizer gyógyszergyár jelentett be hasonló csökkentést Európában, lelassítva ezzel a Spanyolországban élők beoltását is. Ők február 1-je óta szállítják le a szerződés szerinti mennyiségeket. Az egészségügyi dolgozók ezután kezdték el immunizálni a második rizikócsoportba tartozókat, köztük elsősorban a nyolcvan év feletti időseket és az egészségügyi dolgozókat.

Spanyolország egyelőre csak a Pfizer–Biontech, a Moderna és az AstraZeneca gyártótól vesz át oltóanyagot.

Utóbbival azonban – tesztelési adatok híján – nem oltják be a legveszélyeztetettebb csoport tagjait. Az oxfordi cég termékét csak a 18 és 55 év közöttiek kaphatják meg, közülük eddig huszonötezer embert oltottak be. A legutóbbi összesítés szerint Spanyolországban eddig 1 millió 70 ezer embert sikerült beoltani a koronavírus ellen, ők már mindkét dózist megkapták. A spanyol kormány a késések ellenére sem módosította még azt a tervét, miszerint június végére a lakosság hetven százalékát immunizálják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.