Egyetlen vakcinát sem kapott még több nyugat-balkáni állam

A lassú oltási programmal vádolt Brüsszelt a szomszédos régióban is bírálják, amiért eddig elmulasztott segítséget nyújtani.

Forrás: Euronews2021. 02. 13. 21:07
null
20210104 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása a Covid-19 vírus elleni Pfizer-BioNTech vakcinával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban. Fotó: Vajda János Forrás: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy hónappal azután, hogy az Európai Unió megkezdte a koronavírus elleni oltási kampányát, a nyugat-balkáni államok közül többen még mindig az első vakcinaszállítmányra várnak.

Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Koszovó is azok közé az országok közé tartozik, amelyek a Covax elnevezésű kezdeményezéstől remélnek oltóanyagot.

A Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (Gavi) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által irányított oltóanyagprogram számára az Európai Unió nyolcszázhetvenmillió euró összegű támogatást ígért, a nyugat-balkáni térség kisegítésére pedig további hetvenmillió eurót is felajánlott.

A lassú oltási programmal vádolt Brüsszelt a szomszédos régióban is bírálják, amiért eddig elmulasztott segítséget nyújtani.

Nagy szükség lenne pedig a vakcinák mielőbbi megérkezésére, mivel a koronavírusban elhunytak száma népességarányosan ezekben az országokban a legmagasabb Európát tekintve.

Bosznia-Hercegovina

Annak ellenére, hogy a 3,3 millió lakosú Bosznia-Hercegovina az elsők között iratkozott fel a Covax programjára, eddig egyetlen vakcinát sem kapott.

– Bosznia-Hercegovina az elsők között jelentkezett és iratkozott fel a Covax kezdeményezésére Európában. Sajnos még mindig nem érkezett egyetlen szállítmány sem, így a régió azon országai közé tartozunk, amelyek még nem tudták megkezdeni a lakosság beoltását

nyilatkozta az Euronews híroldalnak Goran Cerkez, helyettes egészségügyi miniszter.

A pandémia kezdete óta a koronavírusos esetek száma körülbelül százhuszonötezerre, a haláleseteké pedig majdnem ötezerre tehető a nyugat-balkáni országban.

Koszovó

Míg a 2008 óta független Koszovónak eddig egyetlen vakcinaszállítmány sem jutott, a szomszédos Szerbiába már több mint egymillió oltóanyag érkezett.

Ennek ellenére az egykori szerbiai tartománynak Albánia ajánlotta fel a segítségét, bár a vakcinaadagok számát tekintve a támogatás – Edi Rama, albán miniszterelnök szavaival élve – „szimbolikus”. Az albán kormányfő hozzátette: Koszovó és Albánia egyek örömükben és bánatukban.

Az 1,9 millió lakost számláló Koszovó decemberben kérte a Covax segítségét, az első vakcinaszállítmányt pedig február közepéig várja. Az országban a világjárvány kitörésétől kezdve mintegy hatvanháromezren fertőződtek meg, és körülbelül ezerötszázan haltak meg a koronavírusban.

Észak-Macedónia

A kétmilliós népességű Észak-Macedónia számára Szerbia nyolcezer adag oltóanyagot továbbít, mivel az országba – amelynek uniós csatlakozási kérelmét nemrég Bulgária megvétózta – szintén nem érkezett még egy darab vakcina sem. Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter az Euronewsnak elmondta, hogy a kormány jelenleg Kínától vásárol vakcinákat.

Észak-Macedóniában a koronavírus-járvány kitörése óta majdnem százezren fertőződtek meg, és mintegy háromezren vesztették életüket a betegség szövődményeiben.

Észak-Macedónia az unió felé venné az irányt
Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.