Nem mondanak le a soron kívül beoltott spanyol polgármesterek

Még mindig nem mondott le a spanyolországi vakcinabotrányban érintett városvezetők többsége. Az egészségügyi minisztérium „enyhe, de visszatartó erejű” büntetést kért az érintettekre.

2021. 02. 02. 13:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mondanak le a vakcinabotrányba keveredett spanyol polgármesterek. A legutolsó távozó, Molina del Segura vezetője után a további húsz érintettből senki sem adta be lemondását. Az összesítésből kiderült közben, hogy többségében kormánypárti polgármesterek éltek vissza pozíciójukkal és adatták be maguknak az oltást.

A spanyol egészségügyi minisztérium „visszatartó erejű, de enyhe” büntetést kért az érintettekre, melynek célja mindössze az, hogy az oltási procedúra későbbi szakaszaiban ne fordulhasson elő hasonló szabályszegés. Ez azt jelenti, hogy a városvezetők várhatóan megkapják a második adag vakcinát és ráadásként megtarthatják pozíciójukat is.

Valencia elnöke az egyetlen, aki továbbra is keménykezű. Ana Barceló, a régió egészségügyi tanácsnoka közölte: a kormány tartja magát legelső kijelentéséhez, miszerint az érintett köztisztviselők nem kaphatják meg a második dózist. Csatlakozott hozzájuk a Kanári-szigetek vezetése is, ott azonban úgy fogalmaztak: az érintettek egyelőre nem kapják meg a második vakcinát, de ez az oltóanyagok felhasználásának ütemétől függően változhat. Valenciában egyébként több testület is kérte a listát az érintett politikusokról, ám az elnökhelyettes Mónica Oltra azt mondta: nem adják ki az adataikat, mert bár „etikátlan, csöppet sem szolidáris és undorító, amit csináltak, ne kövezzék meg őket nyilvánosan”.

Spanyolországban a polgármestereken kívül többek között egészségügyi tanácsnokok, rendőrségi és katonai vezetők, tisztviselők és tűzoltók szegték meg az oltási protokollt és adatták be maguknak soron kívül a koronavírus elleni védőoltást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.