Nem oltják be az AstraZenecával az 55 év fölötti spanyolokat

Az egészségügyi minisztérium döntése szerint a vakcinát a 18 és 55 év közöttiek fogják megkapni.

2021. 02. 06. 10:08
-
Sydney, 2020. augusztus 19. Az AstraZeneca brit székhelyû gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetõen az ausztrál lakosok a világon az elsõk között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek. MTI/AAP/Dan Himbrechts Fotó: Dan Himbrechts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adják be az AstraZeneca vakcináját az 55 év fölöttieknek Spanyolországban – így döntött pénteken az egészségügyi minisztérium. A németek és a franciák után a spanyolok is meghozták a végső döntést a brit oltóanyagról, melynek értelmében csak a 18–55 éveseket fogják immunizálni. A 80 évnél idősebbek kizárólag a Pfizer–BioNTech és a Moderna ellenszereit kaphatják meg, mivel azok hatékonyabbnak bizonyultak a klinikai tesztek során, mint az AstraZeneca terméke. Utóbbi ráadásul – amellett, hogy kevésbé megbízható – nem lett letesztelve az idős korosztály tagjai között.

A brit gyártó első szállítmánya ezen a hétvégén érkezik meg Spanyolországba. Az aktív egészségügyi és szociális egészségügyi dolgozók között fogják majd szétosztani, akik nem tartoznak bele az oltási protokoll szerinti 1-es, 2-es és 3-as rizikócsoportba. Eldőlt az is, hogy az AstraZeneca két dózisának beadása között 10-12 hétnek kell majd eltelnie.

Spanyolország februárban összesen négymillió adagot vehet majd át az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott három oltóanyagból. Ezzel a mennyiséggel a lakosság 4 százalékát, tehát körülbelül kétmillió embert immunizálnak majd. Az AstraZeneca 1,8 millió, a Pfizer 1,8 millió, a Moderna pedig 412 ezer darab vakcinát ad át a spanyol államnak az év második hónapjában.

Az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot Magyarországon a terv szerint a 60 év alatti, regisztrált krónikus betegek kapják majd meg. Nemrég Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Svédországban, Lengyelországban és Olaszországban is az a helyi döntés született, hogy csak 65 éven aluliaknak ajánlják a hatóságok a vakcina forgalmazását, miután más korcsoportoknál nincs elég adat a hatékonyságának megítélésére. Máltán és Romániában csak az 55 évnél fiatalabbakat oltják be az AstraZeneca vakcinájával.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.