Bevándorlók készültek robbantásos terrortámadásra Dániában

Az buktatta le a szélsőségeseket, hogy nagy mennyiségben rendeltek robbanószer készítéséhez alkalmas alapanyagot.

Magyar Nemzet
2021. 02. 12. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy összehangolt akcióban tizenhárom embert vettek őrizetbe Dániában, egyet pedig Németországban, közülük hetet terrorizmussal vádolnak. A gyanúsítottak között van három szíriai származású bevándorló, 33, 36 és 40 esztendős testvérek, akik sajtóértesülések szerint még a '90-es években érkezhettek Európába szüleikkel.

Az MTI tájékoztatása szerint az előkészületeket az buktatta le, hogy a szélsőségesek Lengyelországból próbáltak robbanószerkezet építéséhez alkalmas alapanyagokat vásárolni. Mint arra Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő emlékeztet, az Európai Unióban egy olyan rendelkezés van érvényben, hogy ha valaki nagyobb mennyiséget rendel ilyen anyagokból, azt árusítónak jeleznie kell. A házkutatás során a gyanúsítottaknál vegyi anyagokat, lőport, gyújtózsinórokat találtak, további terhelő bizonyíték, hogy az Iszlám Állam kézzel készített zászlójára is rábukkantak. Az tehát egyértelműnek tűnik, hogy merényletre készültek, azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy hol és miképpen tervezték végrehajtani.

– Sajnos az eset jól jelzi, hogy a terrorfenyegetés Dániában továbbra is magas – írta közleményében az eset kapcsán a dán igazságügyi minisztérium.

Dániában az utóbbi években több terrortámadást sikerült megelőzni. Az ország különösen az iszlamisták célkeresztjében áll, mióta 2005-ben az egyik lap karikatúrát közölt Mohammed prófétáról. Németországban a belügyminisztérium adatai szerint 2009 óta 17 iszlamista terrortámadást hiúsítottak meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.