A spanyoloknak is sürgős lenne az orosz vakcina

Valencia is követeli, hogy gyakoroljanak nyomást az Európai Gyógyszerügynökségre a Szputnyik V engedélyezése miatt.

2021. 03. 23. 17:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vegyék fel az orosz vakcinát a Spanyolországban felhasználható oltóanyagok listájára! – sürgeti a délspanyol Valencia közössége. Valencián kívül a két autonóm város, Ceuta és Melilla is felgyorsítaná a kelet-európai szérum beszerzését. Carolina Darias egészségügyi miniszter azonban közölte: „Amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem fogadja el az orosz vakcinát, addig Spanyolország nem kezdheti el a felhasználását.” Valencia ennek fényében viszont nyomatékosan arra kéri a kormányt, hogy

ebben az esetben gyakoroljon nyomást az unióra, mert szükség van az orosz oltóanyagra.

„Fel kell gyorsítani az immunizálási folyamatot. Az EMA-nak engedélyeznie kell vakcinát, és ideje lenne ezt mielőbb megtennie” – hangsúlyozta Ana Barceló egészségügyi tanácsnok a régióközi tanács ülésén.

A 81 éves Luis Usua meghallgatja egy egészségügyi dolgozó utasításait, miután megkapta a Pfizer–BioNTech vállalatok új koronavírus elleni oltásának második adagját az észak-spanyolországi Navarretében 2021. március 19-én
Fotó: MTI/AP/Alvaro Barrientos

Közben a spanyol régióvezetők hétfőn megegyeztek abban, hogy az 55 és 65 év közötti korosztályt is beoltják az AstraZeneca vakcinájával. Eddig csak a 18 és 55 év közöttiek kaphatták meg az oxfordi ellenszert, melynek felhasználását alig egy hete leállították az Európában, köztük a Spanyolországban is tapasztalt trombózisos esetek miatt. Most amellett, hogy holnap újraindítják vele az oltást, jelentősen megnő azoknak a köre, akik megkaphatják ezt a vakcinát. Madrid és Barcelona közben már azt szorgalmazza, hogy töröljék el a korhatárt, és oltsanak be mindenkit az AstraZenecával.

A korábbi logisztikai és gyártási problémák miatt nem úgy halad az oltási protokoll, ahogy azt eredetileg tervezték. A 47 milliós lakosság 8,9 százaléka van beoltva. A kormány a lassú haladás ellenére sem hajlandó lemondani terveiről, miszerint nyárra a Spanyolországban élők hetven százaléka ellenálló lesz a koronavírussal szemben. A Spanyol Immunológiai Társaság elnöke, Marcos López szerint „a jelenlegi adatok és oltási ritmus fényében ezt a számot a leghamarabb idén karácsonyra lehet csak teljesíteni”. Úgy véli, Spanyolországnak égető szüksége lenne egy saját készítésű, nemzeti oltóanyagra ahhoz, hogy az oltási tervet teljesítse. Az ország valamelyest gyorsíthat, miután a Johnson & Johnson a második negyedévben 5,5 millió adag oltóanyagot küld Madridba. Addig Spanyolország továbbra is csak a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca szérumával immunizál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.