időjárás -4°C Pál 2022. January 25.
logo

Az elhízottak esetében kevésbé hatékony az oltóanyag

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.03.01. 13:16
Az elhízottak esetében kevésbé hatékony az oltóanyag

Kevésbé hatékony lehet elhízottak esetében a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltása egy olasz tanulmány szerint, amely kimutatta, hogy mintegy felével kevesebb antitestet termel szervezetük, mint az egészséges embereké.

Olasz kutatók egészségügyi dolgozókat tesztelve azt állapították meg, hogy a második adag oltás után az elhízottak esetében mintegy feleannyi antitest keletkezett a szervezetükben, mint az egészséges embereknél. A kutatók szerint ez azt jelentheti, hogy

az elhízottaknál szükség lehet még egy dózis oltásra,

hogy biztosítsák a megfelelő védettséget a koronavírus ellen – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az elhízottság – amelyet az orvosok a 30 fölötti testtömegindexszel (BMI) azonosítanak – mintegy ötven százalékkal növeli a Covid–19 miatti elhalálozás és 113 százalékkal a kórházba kerülés esélyét. Ennek oka egyrészt az lehet, hogy az elhízottaknak gyakran más betegségük – szívbetegség, kettes típusú cukorbetegség – is van, amelyek kockázatot jelentenek a koronavírus-fertőzés esetében, de a testzsírtöbblet metabolikus változásokat is előidézhet, például gyulladást, inzulinrezisztenciát, ami megnehezíti, hogy a szervezet harcoljon a fertőzések ellen. Az állandó alacsony szintű gyulladás gyengítheti az immunválaszokat, köztük a B- és a T-sejtes immunválaszt, amelyet az oltás idéz elő. Egy korábbi kutatásból már kiderült, hogy

az influenza elleni oltás is csak fele annyira hatékony elhízottaknál, mint a normális súlyú embereknél.

Az olasz tanulmány, amelyet még független tudományos szakértők nem vizsgáltak, először mutatta ki, hogy Covid–19 elleni oltás esetében is hasonló probléma léphet fel.

A római fizioterápiai gyógyászati intézet kutatója, Aldo Venuti vezette kutatócsoport 248 egészségügyi dolgozó antitest-termelődését vizsgálta a Pfizer–BioNTech oltásának második adagja után. Hét nappal a második oltás után 99,5 százalékuknál mutattak ki antitestet, és ez az immunválasz nagyobb volt, mint amit a Covid–19-betegségen átesett embereknél mértek. A túlsúlyosok vagy elhízottak esetében ez az érték azonban korlátozott volt.

– Mivel az elhízottság egy jelentős kockázati tényező a Covid–19-betegség lefolyása és az elhalálozás tekintetében, kötelességünk, hogy ennek az alcsoportnak egy hatékony oltási programot tervezzünk. Bár további kutatások szükségesek, ezek az adatok nagy jelentőségűek a Covid–19, különösen az elhízottak oltási stratégiájának kidolgozásában. Ha adatainkat más tanulmányok is megerősítik, akkor egy további adag vakcina, vagy egy nagyobb dózis megoldást jelenthet ezeknek az embereknek – írták a kutatók.