Az Európai Parlament az LMBTQI-közösséget félti

A magyarországi alkotmánymódosítást is bírálták az Európai Néppárt által is felkarolt határozatban.

2021. 03. 11. 16:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) csütörtök délután nagy többséggel – 492 támogató, 141 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett – elfogadott egy határozatot, amely az LMBTQI- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális) közösség tagjainak szabadságát biztosító övezetté minősíti az Európai Uniót. A határozatot az EP legnagyobb frakciói, a néppárt, a szociáldemokraták, a liberálisok, valamint a zöldek is felkarolták.

Szimbolikus gesztusról van szó: a dokumentumot a következő napokban az EU valamennyi kormánya és parlamentje, valamint a többi uniós intézmény is megkapja.

Az uniós parlament az Európai Bizottság támogatásával így határolódik el Lengyelországtól, ahol az utóbbi években több száz önkormányzat nyilvánította magát LMBTQI-mentes övezetnek, tiltakozva a genderideológia káros hatásai ellen.

Az Európai Parlament nemcsak Varsónak, de Budapestnek is odaszól a határozatban, mondván: Magyarország az alaptörvény tavaly decemberi módosításával korlátozta a LMBTQI-személyek jogait, s semmibe vette a transznemű és nem bináris személyek létezését.

(A nem bináris nemi identitás az, amelyik sem a férfi, sem a női kategóriába nem illeszkedik.) Az „apa férfi, az anya nő” kitételt az Európai Parlament Lettország esetében is kifogásolja: a balti államban a parlament javasolta a magyarhoz hasonló alkotmánymódosítást, ám azt az alkotmánybíróság végül jogellenesnek ítélte meg. Rigában azt mindenesetre kimondták, hogy a házasság férfi és nő közötti szövetség.

Liberális és zöld EP-képviselők demonstrálnak az LMBTQI-közösség mellett Brüsszelben Forrás: Facebook/Pierre Karleskind

Ursula von der Leyen és a néppárt is a támogatók között

Az Európai Parlament szerdán meg is vitatta az ügyet, a brüsszeli plenárison a lengyel kormánypárti EP-képviselők kitartottak sziklaszilárd álláspontjuk mellett. Ryszard Legutko, a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakció lengyel társelnöke úgy szólt oda a baloldalnak: „Inkább nyilvánítsák az EU-t a józan észt támogató övezetté!” Az EP-határozat lengyel belpolitikai reakcióiról itt írtunk részletesebben. Magyar részről Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője adott ki csütörtökön közleményt. Ebben azt írta: „Az Európai Unió mindenki számára a szabadság területe. Semmi sem indokolja, hogy egyes kisebbségek esetében ezt külön hangsúlyozzuk. Ez a határozat nem más, mint egy újabb ideológiai erőszakoskodás, ami kirekeszti azokat, akik egy adott világnézeti felfogással nem azonosulnak.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság néppárti elnöke viszont teljes mellszélességgel kiállt az unió LMBTQI-övezetté nyilvánítása mellett. A Twitteren egy fotót is közzétett az Európai Bizottság szivárványszínekben fénylő brüsszeli épületéről. Mint azt a bizottsági elnök írta, az EU igenis az LMBTQI-közösség otthona.

Nyugaton gyakoribb a diszkrimináció

Az EU szívében, Belgiumban kitüntetett figyelmet kapott az eheti LMBTQI-vita, ugyanis egy férfi még múlt vasárnap homofób gyűlöletbűncselekmény áldozata lett. A homoszexuális flamandot tinédzserek csalták tőrbe egy online randialkalmazással, majd halálra késelték. Alexander De Croo belga kormányfő a homoszexuálisokkal való szolidaritása jeleként kitűzte a szivárványzászlót a miniszterelnöki hivatal épületére. A belga fővárosban, Brüsszelben eközben egy szexuális bűncselekmények elleni akcióterv végrehajtásán dolgoznak: a cél, hogy a nők, valamint a saját nemükhöz vonzódó emberek egyaránt biztonságban érezhessék magukat a közterületeken. Ahogy azt lapunk is megírta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet adatai szerint 2019-ben Hollandiában 574, Spanyolországban 278, Németországban 248, Belgiumban pedig 163 esetben regisztráltak gyűlöletbűncselekményt az LMBTQI-közösség tagjai ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.