Az uniós és a brit hatóság szerint biztonságos az AstraZeneca

Egészségügyi aggályok miatt több európai ország felfüggesztette a a brit–svéd vakcina használatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 11. 20:08
JOHNSON, Boris
London, 2021. január 25. Boris Johnson brit miniszterelnök (b) hallgat, miközben egy védõmaszkot viselõ nõ elmagyarázza neki az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának elosztási folyamatát egy ideiglenes oltóközpontként mûködõ londoni stadionban 2021. január 25-én. MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau Fotó: Stefan Rousseau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a brit–svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható – közölte tegnap az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség arra reagált, hogy csütörtökön több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután

több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága úgy foglalt állást, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat, a vakcina továbbra is beadható. Kiemelték: a szóban forgó vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat.

Március 10-ig összesen harminc ilyen esetet jelentettek csaknem ötmillió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül.

Először Dánia döntött úgy, hogy elővigyázatosságból két hétre felfüggesztik az AstraZeneca használatát. A dán egészségügyi hatóságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy jelenleg nem lehet olyan következtetést levonni, amely szerint összefüggés lenne az oltás és a vérrögképződés között. Hét másik európai országban – Olaszországban, Luxemburgban, Izlandon, Norvégiában, Észtországban, Litvániában, és Lettországban – is ilyen intézkedést hoztak, de csak egy bizonyos AstraZeneca-szállítmányra vonatkozóan.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) szerint a rendelkezésre álló adatok nem erősítik meg, hogy az oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket. Phil Bryan, az MHRA oltóanyag-biztonsági igazgatója hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről annál, mint ahány ilyen eset a beoltott lakossági csoportokban természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.