Csehországban kártérítést kaphatnak a sterilizált roma nők

Másfél évtizedes harc után a hetvenes évektől kényszersterilizált csehországi roma nőknek sikerült elérniük, hogy kártérítést kapjanak az akaratuk ellenére végrehajtott műtétért.

Munkatársunktól
Forrás: Deutsche Welle2021. 03. 18. 6:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több sikertelen kísérlet után a cseh törvényhozás alsóháza nemrégiben nagy többséggel megszavazta azt a törvénytervezetet, amely 12 ezer euró egyszeri kártérítést ítél meg számos csehországi roma nőnek a velük szemben ötven évvel ezelőtt kezdődő, folyamatosan elkövetett jogsértések miatt. A szenátusnak októberig, az új parlamenti választásokig kell rábólintania a tervezetre, különben újra kell tárgyalni az egész ügyet.

Ugyanis több száz, egyesek szerint több ezer roma asszonyt vetettek alá kényszersterilizációnak az 1970–1980-as években a Csehszlovák Szocialista Köztársaságban. A hivatalosan soha jóvá nem hagyott műtétek a kommunizmus 1989-es megdöntése, sőt az ország két független állama – Csehország és Szlovákia – 1993-as felbomlása után sem maradtak abba. Az utolsó beavatkozás a Deutsche Welle német hírportál szerint 2007-ben történt. Elterjedt gyakorlat volt, hogy a sterilizálást a császármetszéses szülések után hajtották végre a roma népesség szaporodási ütemének csökkentése érdekében.

Helena Válková emberi jogi kormánybiztos, a kormányzó ANO párt tagja, volt igazságügyi miniszter biztos benne, hogy az őáltala is kezdeményezett programot hamarosan törvénybe iktatják. Mint fogalmazott, az időzítés azért fontos, mert sok érintett már a hatvanas-hetvenes éveiben jár, s nem lenne méltányos még évekig várakoztatni őket. A cseh állam 2009-ben bocsánatot kért a kényszerintézkedés miatt, ám sok politikus úgy érezte, kártérítéssel tartoznak a cigányság érintett tagjainak. A kártérítés kifizetésének feltétele azonban, hogy bizonyítani kell a sterilizálás tényét az egészségügyi minisztérium illetékes bizottsága előtt. Válková továbbá kijelentette: – Mintegy négyszáz nő lehet érintett az ügyben, nem ezrek. Így a korábbi feltételezésekkel ellentétben a kártérítés nem kerül milliárdjaiba a cseh államnak. A kompenzáció összegét egyébként az Európai Bíróság határozta meg 2011-ben egy hasonló, a szlovákiai roma nők kényszersterilizálásával kapcsolatos ítélete alapján – magyarázta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.