Koronavírus: Moszkvába vinnék beoltatni a jómódú németeket

Beindul a vakcinaturizmus? Első osztályon szállítaná a német Lufthansa Moszkvába azokat, akik nem győzik kivárni a sorukat a rendkívül lassú oltási kampányban, hogy megkapják a Sputnyik V oltóanyagot. Jelentkező márpedig lenne bőven, ugyanis mióta a tekintélyes The Lancet brit folyóirat hatékonynak és biztonságosnak minősítette az orosz vakcinát, tehetős németek tucatjai vállalkoznának az összesen 2020 euróba kerülő útra.

2021. 03. 05. 9:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humángyógyszer-bizottsága csak a minap látott hozzá az orosz Szputnyik V nevű, koronavírus elleni oltóanyag vizsgálatához, a hivatalos német nemzeti légitársaság, a Lufthansa azt mérlegeli, hogy első osztályú „Corona Lounge” járatot indít Moszkvába a jómódú németek immunizálására. Európa legnagyobb légitársaságának tervéről az IntellinNews.com üzleti hírportál ugyan már február végén beszámolt, a hír azonban csak a napokban lett népszerű a cseh sajtóban.

A Lidové noviny napilap azt írta, Németország – a legtöbb uniós tagállamhoz hasonlóan – rendkívül szenved a vakcinahiány miatt: az oltási kampányuk lassan halad, miközben Németország valójában gyógyszeripari nagyhatalom, ráadásul a koronavírus elleni oltóanyagok egyik leghatékonyabbikát éppen a mainzi székhelyű BioNTech biotechnológiai vállalat fejlesztette ki az amerikai Pfizerrel közösen, a kudarcot vallott uniós vakcinabeszerzések miatt azonban most még sincs mivel oltani a lakosságot. A tehetősebb németek mostanra kezdik elveszíteni a türelmüket – írta a cseh lap –, és egyre többen szívesen utaznának Moszkvába azért, hogy ott beadassák magunknak az orosz Szputnyik V oltóanyagot, különösen azóta, mióta a The Lancet című rangos brit folyóirat február elején megerősítette az orosz vakcina hatékonyságát és biztonságosságát. A Lufthansa egyébként a sajtónak nem erősítette meg a terveit, a légitársaság ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy a Moszkva környéki domogyedovói repülőtéren valóban létezik egy oltóközpont.

Orosz hírportálok szerint Dimitrij Kamencsik, a domogyedovói repülőtér milliárdos tulajdonosa már gőzerővel dolgozik azon, hogy az elképzelés mielőbb megvalósuljon, Németországban pedig a The Lancet cikke óta akkora az érdeklődés az orosz vakcina után, hogy a jelenleg a kapacitása nyolcvan százalékát nem használó Lufthansa a tervek szerint nemcsak Németországból, de Bécsből és Zürichből is indítana járatokat.

A terv szerint a szolgáltatást igénybe vevőket a Moszkvába érkezést követően a domogyedovói repülőtér teljesen izolált oltóközpontjába szállítanák, az első dózis beadása után pedig azonnal visszarepülnének Németországba. A Szputnyik V vakcinából – a legtöbb más oltóanyaghoz hasonlóan – ugyanakkor két dózisra van szükség, így az érdeklődőknek kétszer is meg kellene tenniük az utat. Ennek az ára az előzetes híresztelések szerint ezer euró lenne utanként, ami az oltások árát nem tartalmazza. Az dózisonként tíz-tíz euróba kerülne. Az út ára összesen tehát 2020 euró. A művelethez a „vakcinaturistáknak” hivatalosan Oroszország területére sem kell lépniük, hiszen a tranzitzónát nem hagynák el, a legalább kétórás ott tartózkodásra azonban tranzitvízum beszerzése szükséges, ezt pedig a Kremlnek is jóvá kellene hagynia.

Amennyiben a Lufthansa terve megvalósul, nem a német vállalat lenne az első, amely jó üzletet csinál a vakcinaturizmusból. Mint arról korábban a The Guardian brit napilap beszámolt, a Knightsbridge Circle londoni utazási iroda az Egyesült Arab Emírségekben kínált vakcinálási lehetőséget klubtagsággal rendelkező ügyfeleinek, hogy az olajban gazdag monarchiában soron kívül hozzájuthassanak a kínai Sinopharm-oltóanyaghoz. Mivel az utazási iroda tagsági díja évente 25 ezer font, azaz nagyjából tízmillió forint, a vállalat az elitet célzó ajánlata nagy társadalmi felháborodást váltott ki az Egyesült Királyságban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.