Közpénzből építik meg Európa legnagyobb mecsetét Franciaországban

Joe Biden amerikai elnök az alelnökére bízza a migrációs problémát; bevándorlóknak adna állampolgárságot az olasz Demokrata Párt főtitkára. Jelentették az uniónak az eltűnt spanyol vakcinákat; Strasbourg zöldpárti vezetése közpénzből épít iszlám imaházat Franciaországban.

Forrás: Mediaworks2021. 03. 25. 14:36
null
Szarajev, 2020. prilis 23. A szarajevi Gazi Husrev-bg mecset ltkpe 2020. prilis 23-n, a muzulmn szent bjti hnap, a ramadn kezdete eltti estn. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden az alelnökét bízta meg a migrációs krízis megoldásával

Joe Biden amerikai elnök azzal a feladattal bízta meg alelnökét, Kamala Harrist, hogy vegye át az irányítást az USA mexikói határánál kialakult migrációs krízis felett. Az amerikai elnök azt mondta, hogy a migrációs válság még Trump elnöksége idején kezdődött el, de Harris alelnök elvállalta, hogy megoldja a problémát.

Biden Harris kezébe helyezi az El Salvadorral, Guatemalaval és Hondurasszal folytatott egyeztetéseket is, ugyanis ezekből az országokból érkezik az USA határait január óta ostromló illegális bevándorlók 75 százaléka. A Biden-adminisztráció egyik alkalmazottja elmondta, hogy Harris azon a hosszú távú stratégián is dolgozni fog, amellyel az USA a bevándorlás okait akarja felszámolni a kibocsátó országokban.

Forrás: Theblaze.com

Bevándorlóknak adna állampolgárságot az olasz Demokrata Párt főtitkára

A Demokrata Párt (Pd) újonnan megválasztott főtitkárának, Enrico Lettának színre lépésével megtört az olasz kormánykoalíció egysége. A pártállástól eltérő csoportok szövetségre lépésének célkitűzése, hogy kivezessék az országot a súlyos egészségügyi és gazdasági krízisből. A baloldali Demokrata Párt új főtitkára azonban megválasztását követően bejelentette, hogy első számú célkitűzése a bevándorlók állampolgársághoz juttatása, a Ius Soli megvalósítása. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy újabb kormányválságot idéz elő Letta, ha továbbra sem az olaszokért, hanem a bevándorlókért szándékozik dolgozni.

Forrás: Ilgiornale.it

Eltűntek a vakcinák Spanyolországban

A spanyol kormány továbbra sem tud elszámolni harmincezer adag oltóanyaggal a Vozpópuli című, spanyol ellenzéki lap szerint. A jobboldali, Ciudadanos nevű párt jelentette az Európai Uniónak a nyomtalanul eltűnt vakcinákat. A párt ezzel együtt azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy hozzon létre egy európai szintű adatbázist, amely számon tartja az egyes országok által kapott dózismennyiségeket.

Forrás: Vozpopuli.com

Strasbourg zöldpárti vezetése közpénzből segít az iszlám imaháznak

Európa legnagyobb mecsetének alapkövét még 2017-ben fektették le Strasbourgban a török diplomácia jelenlétében. Az elmúlt években azonban az építkezés elhúzódott, és a projekt tervezett költségei a duplájára nőttek. Strasbourg zöldpárti (EELV) polgármestere és a városvezetés ezért úgy döntött, hogy két és fél millió euró közpénzzel támogatja Európa legnagyobb mecsetének, az Eyyub Sultannak a megépítését. A döntés a helyi politikai pártok heves bírálatát váltotta ki.

A mecsetépítés hátterében Európa legnagyobb iszlamista tömörülése, a Millî Görüş áll, amely nemcsak Recep Tayyip Erdoğan török elnök legelkötelezettebb európai szócsöve, hanem ez Európa legnagyobb létszámú iszlamista csoportja is, amelynek franciaországi szárnya a közelmúltban nem írta alá a Franciaországi Iszlám Kartáját. Pedig a francia állam és a Francia Muzulmán Hívők Tanácsa (CFCM) a kartában a francia köztársaság értékei szerinti békés egymás mellett élés szabályait fektette le, és fogadta el számos muzulmán szervezet aláírásával.

Forrás: Lefigaro.fr

(A borítóképen a szarajevói Gazi Husrev bég-mecset látképe 2020. április 23-án, a ramadán kezdete előtti estén. Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.