Már 12 éven aluli gyermekeken tesztelik a Pfizer vakcináját

Az év második felében várhatók eredmények, 2022 elejétől már akár olthatják a gyermekeket.

MTI
2021. 03. 25. 19:30
null
Budapest, 2021. február 8. Oltáshoz készíti elõ egy nõvér a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az egészségügyi dolgozók oltásán Budapesten, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának szakrendelõjében kialakított oltóponton 2020. február 8-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok már a 12 év alatti gyerekeken is tesztelik a koronavírus elleni, közös fejlesztésű vakcinájukat – jelentette be csütörtökön Sharon Castillo, a Pfizer szóvivője. Castillo elmondta: a kísérleteket szerdán kezdték meg az észak-karolinai Duke Egyetemen, ahol az orvosok egy kilencéves ikerpárt oltottak be először a vakcinával. A szóvivő szerint az év második felében várhatóak az első eredmények, és azt remélik, hogy 2022 elején a 12 éven aluliak is megkaphatják az oltásukat. A Pfizer képviselői korábban azt mondták, hogy az idősebb gyerekek adatainak elemzése után kezdik a vakcinakísérleteket a 12 éven aluliaknál. – A 12 és 15 év közötti korosztály adatai bátorítottak minket – mondta Castillo, aki azonban részleteket nem árult el az eddigi eredményekről. A kísérlet részleteiről szólva a szóvivő elmondta, hogy

a tudósok a vakcina három különböző adagját tesztelik majd 144 gyereken. Mindegyik adagot először az öt és tizenegy év közötti, majd a két és négy év közötti, végül a hat hónapos és két év közötti gyerekek kapják meg. A leghatékonyabb dózis meghatározása után a vállalat 4500 gyermeken teszteli az oltást.

Az amerikai hatóságok december végén engedélyezték a Pfizer–BioNTech-oltások beadását a 16 éves és idősebb emberek számára. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának adatai szerint szerda reggelig csaknem 66 millió adag vakcinát adtak be az országban.

A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiolák
Fotó: Andreas Arnold / MTI/DPA/EPA/

A Moderna amerikai vállalat a múlt héten jelentette be, hogy megkapták oltásukat az első gyermekek abban a kísérletben, amelynek során a vállalat koronavírus elleni vakcináját tesztelik a hat hónapos és 12 éves kor közötti kiskorúakon. A Johnson & Johnson szintén benyújtotta kérelmét az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához, miszerint oltóanyagukat egyaránt tesztelnék a 12 és 18 év közötti gyermekek, illetve a 0 és 18 év közötti fiatalok esetében is. Az AstraZeneca brit vállalat és az Oxfordi Egyetem a múlt hónapban indított el egy kísérletet Nagy-Britanniában, melyben vakcinájukat hatéves gyermekeken tesztelik.

A gyermekek immunizálása elősegíti az iskolák újbóli megnyitását, valamint hozzájárul a járvány megszüntetéséhez – mondta a The New York Times című amerikai napilapnak Emily Erbelding, az Országos Egészségügyi Központ (NIH) orvosa, aki a Covid–19 elleni vakcinák különböző korosztályokban történő tesztelését felügyeli. Becslések szerint ahhoz, hogy elérjék a nyájimmunitást az országban, a lakosság nyolcvan százalékának beoltására van szükség. A 18 év alatti gyermekek az Egyesült Államok lakosságának körülbelül 23 százalékát teszik ki, így ha a felnőttek túlnyomó többségét be is oltanák, a nyájimmunitást nehéz lenne elérni a gyermekek beoltása nélkül – mondta Emily Erbelding.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.