Szíriában született a coloradói mészárlás elkövetője

A paranoiában szenvedő férfi ismert volt a hatóságok előtt, hétfőn mégis tíz ember halálát okozta.

2021. 03. 24. 10:49
People leave flowers at the site of a mass shooting at King Soopers grocery store in Boulder
People leave flowers at the site of a mass shooting at a King Soopers grocery store in Boulder, Colorado, U.S. March 23, 2021. REUTERS/Kevin Mohatt Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Szíriában született, fanatikus nézetei miatt a hatóságok előtt is ismert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által korábban megfigyelt férfi tehető felelőssé a coloradói élelmiszerboltban tíz emberéletet követelő hétfői lövöldözésért. Az elkövető, a 21 éves Ahmad Al Aliwi Alissa a The New York Times amerikai napilap birtokába jutott információk szerint több mentális betegségben, köztük paranoiában szenvedő amerikai állampolgárságú szíriai bevándorló, aki korábban arra panaszkodott, hogy „rasszista iszlamofóbok” törték fel a közösségimédia-fiókját.

Egy korábbi Twitter-bejegyzés a coloradói lövöldözés elkövetőjétől

A rendőrség a helyszínen tűzharcba keveredett a támadóval, de elfogták, majd sérüléseivel kórházba szállították. Mivel állapota stabil, várhatóan még ma átszállítják a helyi fogházba. A férfit első fokon tízrendbeli emberöléssel vádolják, az incidens a Denvertől mintegy 45 kilométerre északnyugatra lévő Boulderben történt. Ahmad Al Aliwi Alissa indítékai továbbra sem világosak a hatóságok előtt, azt viszont a rendőrség tudatta:

az elkövető félautomata katonai gépkarabéllyal és kézi pisztollyal is fel volt fegyverkezve, amikor hétfőn belépett a King Soopers nevű üzletbe és tüzet nyitott.

A férfinak korábban is volt már ügye a hatóságokkal: 2018-ban az Arvada West középiskola végzőseként elítélték egy másik tanuló ellen elkövetett vétségért. Akkor Ahmad Al Aliwi Alissa azt mondta a rendőrségnek: etnikai sértésekre és gúnyolódásokra adott megtorlásként sebesítette meg iskolatársát. A diáktársak visszaemlékezése szerint a férfinak rendkívül heves természete van, testvére a Daily Beast című amerikai hírportálnak nyilatkozva pedig arról számolt be: öccsének paranoid hajlama és rendkívül antiszociális viselkedése van, és már középiskolás korában is állandóan üldözési mániája volt.

– Amikor a húgunkkal az étteremben ebédelt, arról beszélt, hogy „emberek vannak a parkolóban”, akik őt keresik. Kimentünk, de senki nem volt ott. Fogalmunk nem volt, mi játszódik a fejében

– fogalmazott az elkövető bátyja, aki hozzáfűzte azt is: biztosra veszi, hogy az élelmiszerboltban történt hétfői lövöldözésnek nem politikai indítékai voltak, hanem fivére mentális betegségével lehet összefüggésben.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris is. Mindkét politikus határozottan elítélte a bűncselekményt,

Joe Biden pedig kedden a fegyvertartás szigorítását is kilátásba helyezte.

Az elnök felszólította továbbá a kongresszust, hogy a törvényhozó testület „egy percet se várjon” a coloradói esethez hasonló mészárlásokért felelős gépkarabélyok használatának betiltásával. Emlékeztetett: szenátorként már „átvitt” a törvényhozáson egy hasonló javaslatot, amely „nagyon sokáig fennmaradt”, és jelentősen csökkentette is a tömeggyilkosságok számát. – Újra erre lenne szükség – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve:

szerinte ez mindkét párt ügye, „ez egy amerikai ügy”.

Ez volt eddig a hetedik tömeggyilkosság idén az Egyesült Államokban a szerint az adatbázis szerint, amelyet a legalább négy halálos áldozatot követelő lőfegyveres támadásokról vezet az AP hírügynökség, a USA Today című lap és a Northeastern University.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.