Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Varga Judit: Kiemelten fontos a nemzeti értékek védelme

A miniszter ismertette Strasbourgban a májustól kezdődő magyar ET-elnökség prioritásait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 31. 17:05
2020.09.16. Budapest Varga Judit Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kiemelten fontos az egyes nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományainak tiszteletben tartása; ez lesz a magyar elnökség legfontosabb alapelve

– írta közösségi oldalára Varga Judit igazságügyi miniszter, miután egyeztetett Marija Pejčinović Burić-csal, az Európa Tanács (ET) főtitkárával.

A politikus közölte: a főtitkárral folytatott megbeszélése során bemutatta a májustól kezdődő magyar ET-elnökség prioritásait és az Igazságügyi Minisztérium által tervezett elnökségi programokat. Az igazságügyi miniszter szerint a találkozó lehetőséget adott a magyar érdekek képviseletére és az ET-ben felmerülő aktuális kérdések megvitatására. Varja Judit elmondta, a magyar elnökség lehetőséget ad arra, hogy a magyarok számára fontos európai értékeket kiemelten képviselje, amelyek között a nemzeti kisebbségek védelme is szerepel.

– Magyarország évszázadok óta elkötelezett részese és formálója az európai jogfejlődésnek. Mindamellett, hogy nagyra értékeljük az Európa Tanács tevékenységét az emberi jogokkal, a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos párbeszéd fenntartásában, kiemelten fontos az egyes nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományainak tiszteletben tartása is. Ez lesz a magyar elnökség legfontosabb alapelve

– hangsúlyozta Varga Judit.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint kiemelten fontos a nemzetek hagyományainak tiszteletben tartása Fotó: Igazságügyi Minisztérium

Varga Judit az Európa Tanács vezető tisztségviselőivel folytatott megbeszéléseit követően elmondta, az ET magyar soros elnöksége programjában a felsorolt prioritások mellett a nemzeti kisebbségek védelme, a családvédelem, a vallások közötti párbeszéd előmozdítása, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszok, illetve a kiberbűnözés kezelése, valamint a környezetvédelem kérdései szerepelnek. Tájékoztatása szerint felszólalt az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülésén, ahol Magyarországnak az ET értékei melletti elkötelezettségét hangsúlyozta.

A politikus kiemelte: Magyarország kiáll a jogállamiság és az ET által is képviselt értékek mellett, ahogyan azt az Aranybulla másolatának az ET épületében való elhelyezése is igazolja. Az Aranybulla bizonyíték arra, hogy Magyarország számára az államiság és a jogállamiság több száz évvel ezelőtt kezdődött. És bizonyíték arra, hogy Magyarország évszázadok óta elkötelezett részese és formálója az európai jogfejlődésnek. A magyar kormány álláspontját hangoztatva az ülésen elmondta azt is, hogy teljes elfogultságról árulkodik, mellőzi a tényeket, és a valóságtól elrugaszkodott Dunja Mijatovics kedden megjelent memoranduma, amelyben az ET emberi jogi biztosa az újságírói és a médiaszabadság helyreállítására szólított fel Magyarországon.

– Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előtti eljárásokat tekintve a magyar ügyek száma nem kiemelkedő, ami azt mutatja, hogy hatékony a magyar igazságszolgáltatás

– magyarázta Varga Judit, hozzátéve, Magyarország fontosnak tartja, hogy csökkenjen az EJEB előtt folyamatban lévő ügyek száma és, hogy a bíróság eljárásai az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogokkal kapcsolatos tényekre korlátozódjanak és mindenféle befolyástól mentesek legyenek.

Az igazságügyi miniszter elmondta, az ET május 21-én kezdődő féléves magyar elnökségét és munkaprogramját a 47 tagállamot számláló nemzetközi szervezet pozitívan fogadja, ami jól mutatja, hogy Európa sorsa a valódi teljesítményen, nem pedig az álvitákon múlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.