Angela Merkel aggódik az orosz csapatösszevonás miatt

Vlagyimir Putyin szerint a demarkációs vonalnál elkövetett provokációkért az ukrán hadsereg a felelős.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 08. 17:59
null
Vlagyimir Putyin orosz elnök két év alatt másodszor fogadta német vendégét Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vissza kell fordítani az orosz katonai alakulatok összevonásának folyamatát Ukrajna keleti részének térségében

– követelte Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a német kormány közleménye szerint. Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő közleménye szerint a kancellár követelte, hogy a régiós feszültség oldása érdekében állítsák le a csapatösszevonásokat.

A német kormány az utóbbi napokban visszafogottabban reagált a kelet-ukrajnai válságövezetben érvényes tűzszünet sorozatos megsértésére, és nemcsak az oroszbarát szakadárokat, hanem az ukrán erőket is a vérontás beszüntetésére szólította fel. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy fokozott figyelemmel követi a térségben elindult orosz csapatmozgásokat.

Németország mellett az EU és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán–orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.

Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre.

Az Angela Merkellel folytatott telefonbeszélgetése során Vlagyimir Putyin a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett

provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget.

– Oroszország nem szándékozik nyíltan beavatkozni az ukrajnai konfliktusba – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára szerdán a Kommerszant című lapnak nyilatkozva.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. A térségben gyakorivá vált a tűzharc, amelyért az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre. Csütörtökön tüzérségi támadás következtében egy újabb ukrán katona vesztette életét; ő már a tizenegyedik ukrán katona, aki az elmúlt két hétben meghalt a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében.

– A NATO határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Továbbra is fenntartjuk szoros partnerségünket – közölte kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miután telefonon felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Kifejezte aggodalmát, hogy az orosz haderő aktivitása erősödik az ukrán határ mentén, és kiéleződik a Donyec-medencei fegyveres konfliktus. Zelenszkij válaszul azt hangsúlyozta: az egyetlen út a háború befejezésére az, ha Ukrajna csatlakozik az észak-atlanti szervezethez, és sürgette, hogy országa kapja meg a NATO-tagsági cselekvési tervet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.