Idén is rendhagyó lesz a csíksomlyói pünkösdi búcsú

Már második alkalommal érinti a járvány az összmagyarság legjelentősebb ünnepét.

2021. 04. 27. 18:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világjárvány miatt idén sem tudja fogadni a tömegesen érkező zarándokokat a csíksomlyói kegyhely pünkösdkor. Az összmagyarság legjelentősebb keresztény ünnepét, a csíksomlyói búcsút 444. alkalommal szervezik meg – ám a tavalyihoz hasonlóan másodszor is rendhagyó formában.

– A csíksomlyói búcsú a világjárvány következtében sajnos nem úgy fog zajlani, ahogy mi szeretnénk, lesznek korlátozó intézkedések, a jelen törvénykezés szerint csak a helyiek vehetnek részt

– nyilatkozta lapunknak Molnár Sándor, a Romániai Mária Út Egyesület elnöke. Hozzátette: még nem született meg a döntés arról, hogy a hegynyeregben vagy a kegytemplomban tartják-e meg az ünnepi szentmisét.

A tavalyi évhez hasonlóan a települések, szervezetek imaszándékait – szalagokra írva – idén is csak kinevezett személyek, úgynevezett staféták fogják elvinni Csíksomlyóra a Mária út zarándokútvonalon keresztül. Molnár Sándor kifejtette, hogy tavaly több mint száz helyről érkezett szalag, amelyeket minden település esetében valamely vezető személy, például a polgármester vagy a pap kötötte a keresztre. Kiemelte: Marosvásárhely és Brassó volt a két legtávolabbi pont, ahonnan eljutott imaszándék Székelyföldre.

A 2020-as pünkösdi búcsút is érintette a járvány
Fotó: Antal István

– Idén ugyanúgy szervezzük meg ezt a szimbolikus zarándoklatot. Az emberek, akik megszokták, hogy évtizedek óta járnak a búcsúra, elküldik a szalagjukat a közösség nevében – magyarázta a Romániai Mária Út Egyesület elnöke.

A kijelölt zarándokok kerékpárral indulnak Máriapócsról, Nagyváradról, Szatmárnémetiből és Aradról, majd egy részük gyalogosan, lóval, illetve futva teszi meg az utolsó száz kilométert. A május 7-én induló staféták veszik át a többi település és szervezet imaszándékát is útközben. 2021-ben több mint kétszáz település csatlakozására számítanak a szervezők.

Több mint száz település küldte el az imaszándékát tavaly
Fotó: Antal István

– A csíksomlyói búcsúnak összetartó, összefogó ereje van, ez a tömegekben nyilvánul meg – amikor nincs vírushelyzet. A szimbolikus zarándoklattal ugyanezt szeretnénk érzékeltetni: azzal, hogy Magyarország és egész Erdély területéről indítjuk a zarándoklatot, jelezzük az összetartozást

– hangsúlyozta Molnár Sándor. Hozzáfűzte: már nem beszélhetünk kizárólag katolikus búcsúról, mivel rengeteg református és unitárius vallású hívő is részt szokott venni a szentmisén.

Aki nem lehet jelen a búcsún, illetve a zarándoklaton ebben az évben, az Erdélyi Mária Út Egyesület Facebook-oldalán nyomon követheti az eseményeket, és részvételi szándékát jelezheti azzal, ha kiteszi az egyesület által készített Csíksomlyó2021 keretet a Facebook-profiljára. Tavaly mintegy hatszázötvenezren figyelték az oldalt, ami jól szemlélteti, hogy milyen sokakat vonz Csíksomlyóra a közös, pünkösdi imádság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.