Profi gyilkosok végeztek a görög újságíróval

Saját athéni otthona előtt lőtték agyon a bűnügyi újságírót. Az egész támadás nem tartott tovább fél percnél.

Magyar Nemzet
2021. 04. 10. 15:24
LILLIKASZ, Georgiosz
Mentõ érkezik Jéorjiosz Karaivaz görög újságíró athéni lakásához. Fotó: Oresztisz Panajotu Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög miniszterelnök azonnali vizsgálatot követelt, az Európai Unió egyöntetűen felháborodásának adott hangot, miután pénteken fényes nappal kivégzésszerűen meggyilkoltak Athénban egy ismert bűnügyi újságírót. Az 52 esztendős Jéorjiosz Karaivazt saját háza előtt lőtték agyon, mikor kiszállt az autójából. Az elkövetők indítéka egyelrőe ismeretlen. A rutinos riporter a STAR TV kereskedelmi csatornának dolgozott, és főleg jogi és rendőrségi ügyek tudósításáról volt ismert, valamint saját blogot is írt. A hatóságok azonban nem tudnak olyan munkájáról, amely esetleg érzékenyen érinthette volna a bűnözőket. Az újságíró fenyegetésekről sem panaszkodott és védelmet sem kért.

Az ugyanakkor az elkövetés módjából mégis teljesen egyértelmű, hogy profik végeztek vele. Szemtanúk szerint két bukósisakos férfi egy motorkerékpáron közelítette meg, valószínűleg már munkahelyétől követhették. A sofőr a járművön maradt, a másik leszállt és tüzet nyitott, összesen 13 lövést adott le rá egy hangtompítós pisztolyból, abból legalább hat talált, az egyik golyó egyenesen a két szemöldöke közé fúródott – esélye sem volt a túlélésre. Az egész kivégzésszerű támadás nem tartott tovább harminc másodpercnél. A rendőrség vizsgálja, hogy az újságíró milyen ügyeken dolgozott, esetleg valamilyen korrupció gyanús vagy bűnszervezethez köthető esetet vizsgált, reményeik szerint ez segíthet az indíték felderítésében. A merényletnek két szemtanúja is volt, de sajtóinformációk szerint vallomásukban nem sok információval tudtak szolgálni. A gyilkosok arca el volt takarva, és egyetlen szót sem váltottak, majd villámgyorsan elhajtottak.

Mentő érkezik Jéorjiosz Karaivaz görög újságíró athéni lakásához
Fotó: Oresztisz Panajotu / MTI/EPA/ANA-MPA

Múlt nyáron az egyik bulvárlap főszerkesztőjére, Sztefanosz Kioszra is rálőttek, de ő megúszta a támadást egy nyaksérüléssel. A támadókat azóta sem kapták el. A most történtek sokban emlékeztetnek a tizenegy éve meggyilkolt Szókratisz Gioliász újságíró ügyére, akit szintén az otthona előtt öltek meg 16 lövéssel. Akkor egy szélsőbaloldali terrorszervezet jelentkezett elkövetőként, de felelősségre még senkit nem vontak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.