Ausztrálok millióit kényszeríti karanténba az indiai variáns

A drasztikus intézkedések nélkül ellenőrizhetetlenné válna a vírus újabb változata miatt kitört járvány Victoria államban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 27. 10:59
null
Melbourne, 2021. május 27. Védõruházatot viselõ dolgozók a koronavírus-tesztelésre váró autósok között egy parkolóban felállított szûrõállomáson Melbourne-ben 2021. május 27-én. Victoria állam egészségügyi hatóságai kijárási korlátozásokat vezetnek be ettõl a naptól június 3-ig, miután az állam fõvárosában újra elkezdett nõni a a koronavírussal fertõzöttek száma. MTI/EPA/AAP/James Ross Fotó: James Ross
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyhetes zárlatot vezetnek be az ausztráliai Victoria államban csütörtöktől, a csaknem hétmillió ott élőt arra kérik a hatóságok, hogy maradjanak otthon a koronavírus-járvány újabb helyi kirobbanásának a megfékezése érdekében. James Merlino ügyvezető kormányfő szerdán újságírók előtt elmondta:

a vírus különösen gyorsan fertőző variánsa ütötte fel a fejét az állam fővárosában, Melbourne-ben, és ha nem vezetnek be drasztikus intézkedéseket, akkor a helyzet irányíthatatlanná válik.

Az indiai variáns egy nap alatt tud megfertőzni egy újabb személyt, szemben a vírus korábbi változataival, amelyek a vizsgálatok szerint öt-hat nap alatt voltak képesek továbbterjedni.

Védőruházatot viselő dolgozók a koronavírus-tesztelésre váró autósok között, egy parkolóban felállított szűrőállomáson, Melbourne-ben 2021. május 27-én
Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross

A kontaktkutatások eddig több mint tízezer olyan lakost azonosítottak, akiknek karanténba kell vonulniuk, ez a szám várhatóan folyamatosan emelkedni fog. A kontaktszemélyek közül az utóbbi napokban többen jártak zsúfolt helyeken, például stadionokban és bevásárlóközpontokban. Brett Sutton, a helyi egészségügyi hatóság vezetője elmondta, hogy az indiai variáns terjedése miatt egész biztosan emelkedni fog a fertőzöttek száma a következő napokban. Az egy hétre elrendelt zárlat csütörtök este lép érvénybe, a helyiek csak a legszükségesebb esetekben – például munkavégzés, bevásárlás, orvosi ellátás vagy oltás – miatt hagyhatják el otthonukat. Ausztrália több állama szigorította a beutazásra vonatkozó szabályokat Victoria államból.

Tavaly Victoria államban szenvedték el a világ egyik legszigorúbb és leghosszabb ideig tartó zárlatát a koronavírus miatt. A fertőzés szövődményeibe több mint nyolcszáz ember halt bele, ami az Ausztráliában bekövetkezett összes haláleset mintegy kilencven százalékát teszi ki.

Ausztrália a járvány kirobbanása óta az azonnali kontaktkutatások, a rövid határidővel elrendelt zárlatok és a szigorú távolságtartási szabályok stratégiáját követte, és ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy viszonylag alacsonyak maradtak a fertőzöttségi számok az országban: eddig valamivel több mint harmincezer fertőzéses és kilencszáztíz halálesetet regisztráltak.

Victoria állam egészségügyi hatóságai kijárási korlátozásokat vezetnek be csütörtöktől június 3-ig, miután az állam fővárosában újra elkezdett nőni a a koronavírussal fertőzöttek száma
Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.