Száz nap után támogatja a többség az olasz kormányfőt

Száz nappal az új kormány megalakulása után is viszonylag pozitív a kép Mario Draghiról.

MTI
2021. 05. 24. 17:47
null
European Central Bank president Mario Draghi addresses a news conference at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, December 3, 2015. The European Central Bank cut a key interest rate on Thursday and announced an extension of its monthly asset purchases but the euro leapt higher as financial markets signalled they had been expecting yet more stimulus. REUTERS/Ralph Orlowski - RTX1X0P6
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok valamivel több mint fele támogatja az országot februártól vezető Mario Draghit, akitől száz nappal az új kormány megalakulása után továbbra is a járványhelyzet és a gazdasági válság kezelését várják – derült ki egy hétfői felmérésből. A megkérdezettek 50,6 százaléka támogatja Draghi kormányát, míg 21,8 százalék nem támogatja a közgazdász miniszterelnököt, 27,6 százalék pedig nem válaszolt a kérdésre. A SkyTG24 hírtelevízió hétfőn közölt felmérése megerősítette az utóbbi napokban készített közvélemény-kutatásokat, amelyek szerint az olaszok fele látja pozitívan a Draghi-kormány munkáját, amely február 13-án tette le esküjét.

Mario Draghi miniszterelnök, az Európai Központi Bank egykori elnöke a 67. olasz kormány hivatali eskütételén a római Quirinale elnöki palotában 2021. február 13-án.
Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Guglielmo Mangiapane

Az Európai Központi Bank (EKB) volt elnökét az olasz államfő, Sergio Mattarella azután kérte fel kormányalakításra, hogy a 2018 óta kormányzó Giuseppe Conte elveszítette parlamenti többségét, és lemondott. Mario Draghi mellett minden parlamenti párt kormányszerepet vállalt, az egyetlen kivétel az ellenzékbe vonult jobboldali Olasz Testvérek (FdI).

Draghi az új koronavírus-járvány miatti egészségügyi vészhelyzet, valamint az abból eredő gazdasági válság megoldását tűzte ki kormánya elsőrendű feladataként. A közgazdász újraírta a több mint 200 milliárd eurós gazdasági helyreállítási programot, amelyet Róma április végén továbbított az Európai Bizottságnak. A Draghi-kormány mandátuma a 2023-ban esedékes parlamenti választásokig szól, elemzők szerint viszont Mario Draghi jövőre az államfői székbe ülhet át. Ez magyarázza a szünet nélküli kampányhangulatot a pártok között.

A SkyTG24 felmérése azt mutatja, hogy a négy legnagyobb parlamenti párt majdnem fej fej mellett áll: továbbra is első a Matteo Salvini vezette Liga 21 százalékkal, mögötte a baloldali Demokrata Párt (PD) 19,5 százalékot tudhat magáénak. A harmadik legnagyobb párttá nőtte ki magát az Olasz Testvérek 18,8 százalékkal, miközben a 2018-ig legnagyobb pártnak számító Öt Csillag Mozgalom (M5S) 17,3 százalékkal bír.

Olaszország is lazít

Olaszország összes tartománya az úgynevezett sárga zónába tartozik hétfőtől, ami a járványveszély legalacsonyabb szintjét jelenti, miközben a lakosság fele már megkapta az első dózist a koronavírus elleni védőoltásból. Olaszországban már egyetlen régió sem számít kiemelten vagy közepesen járványveszélyes térségnek. A színek szerinti beosztás tavaly november 4-i bevezetése óta ez az első alkalom, hogy az egész ország sárga színű lett, vörös és narancssárga zónák nélkül. Az utóbbi hét hónapban most először csökkent 1500 alá a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek száma, amely korábban megközelítette a négyezret. Kórházban jelenleg kevesebb mint 10 ezren vannak a korábbi több mint 30 ezerhez képest. Vasárnap 72 beteg hunyt el, ami a legalacsonyabb adat január elseje óta. A halottak száma 2020. február óta meghaladta a 125 ezret. Az előrejelzések szerint június elsejétől Molise, Friuli-Venezia Giulia és Szardínia fehér zónába lép át, ami azt jelenti, hogy minden korlátozást eltörölnek, kivéve a továbbra is kötelező maszkviselést, valamint a biztonsági távolság betartását. Június 7-én Abruzzo, Umbria, Veneto és Liguria is fehér színű térség lesz. Az egészségügyi tárca adatai szerint 30,9 millió olasz kapta már meg az első oltást, közülük több mint 10 millióan második dózisban is részesültek. A tartományok továbbra is önállóan szervezik a korosztályok szerinti oltást: a középolasz Lazióban kedden megkezdik a negyven és ötven év közöttiek regisztrációját, Umbriában a lakosoknak kevesebb mint negyven százaléka részesült eddig első dózisban. A Corriere della Sera napilap felmérése szerint a hatvan év felettiek oltása még nem zárult le: a 7,4 millió 60 és 69 év közötti olasz 37 százaléka még nem kapott első dózist sem. Júliustól tervezik a 15 év alattiak oltásának elindítását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.