Elfogták az Iszlám Állam egyik vezetőjét

A Bászim harci nevet viselő afgán férfit Törökországban tartóztatták le.

MTI
2021. 05. 02. 16:58
null
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökországban elfogták az Iszlám Állam egykori, már megölt vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak az egyik tettestársát – jelentette be vasárnap a török rendőrség. Az afgán származású, Bászim harci nevet viselő férfit a közlemény szerint Isztambulban tartóztatták le még szerdán, a nagyváros ázsiai részében fekvő Atasehir kerületben. Sajtóértesülések szerint a rendőrség a török hírszerzéssel együttműködve fogta el a terrorista vezetőt, aki annak idején részt vett al-Bagdadinak a szíriai Idlíb tartományba menekítési kísérletében. A tartomány a szélsőséges iszlamisták és más kormányellenes erők utolsó jelentős támaszpontja a közel-keleti országban.

A Demiroren török hírügynökség úgy tudja, Bászimot azzal gyanúsítják, hogy harcosok kiképzését segíti az Iszlám Állam maradék erői számára Szíriában és Irakban, és emellett tagja a terrorszervezet döntéshozó testületének is. Törökországba hamis útlevéllel és személyazonosító igazolvánnyal érkezett.

Törökországban rendszeresen tartóztatnak le olyan személyeket, akikről azt gyanítják, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak, és akik közül sokan állítólag merényletet terveztek az országban. Al-Bagdadival az amerikai különleges erők végeztek szíriai rejtekhelyén 2019 októberében, miután az Iszlám Állam összeomlott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.