Háborús állapotok alakultak ki Ceutában a migránsáradat után

Már több mint nyolcezer illegális bevándorló lépett be Ceutába. A precedens nélküli migrációs válság hétfőn kezdődött egy Marokkó és Spanyolország közötti diplomáciai összetűzés után. A határt a spanyol katonák őrzik, de folyamatosan több száz ember várakozik az átkelésre. A befogadó állomások megteltek, a migránsok az utcát járják, helyiek bejelentései szerint rabolni, fosztogatni próbálnak. A miniszterelnök személyesen utazott el Ceutába, hogy feltérképezze a helyzetet. Az ott élők heves tüntetéssel fogadták.

2021. 05. 19. 12:54
SÁNCHEZ, Pedro
Ceuta, 2021. május 19. Marokkói illegális bevándorlók másznak át a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítésén 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy minden szükséges eszközzel megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyúttal az Európai Unió külsõ határai is. MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi Fotó: Dzsalal Morcsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt mondták, hogy itt a megfelelő pillanat, mehetünk Spanyolországba

– ezt nyilatkozta a spanyol állami tévének több, Ceutába érkező illegális bevándorló, akik a jobb élet reményében indultak el tömegestül a spanyol autonóm városba. A legtöbben fiatal férfiak, de egyre több nő és teljes család tűnik fel a tömegben.

Illegális bevándorló a Ceuta határkerítésénél
Fotó: MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo

Kedd este már nyolcezer főnél járt az exklávéba betört migránsok száma, közülük eddig 4800 főt sikerült visszautasítani a határon túlra, de folyamatosan újabb emberek várakoznak Benzú és Tarajal városában az átkelésre. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter elmondta: a határt kedd reggel óta a katonaság védi és a továbbiakban is komoly erőfeszítéseket tesznek az illegálisan érkezők kiutasítása érdekében. Hozzátette: semmilyen formai követelményt nem tartanak be az ügyintézés során, vagyis

a körülményekre tekintettel a kormány nem folytatja le az ilyenkor megszokott eljárásokat, hanem „formalitás” nélkül tereli vissza az embereket a marokkói oldalra.

A nagyobb problémát a kiskorúak jelentik, ők legkevesebb 1500-an vannak és mivel a ceutai törvények a védelmük mellett szólnak, őket nem küldhetik haza ennyire egyszerűen. Ügyükben várhatóan még a héten döntés születik.

Marokkói illegális bevándorlók másznak át Ceuta határkerítésén
Fotó: MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi

A soha nem tapasztalt krízishelyzet hétfő éjjel kezdődött a Spanyolországhoz tartozó önálló városban, amikor is a marokkói hatóságok ellenőrzés nélkül átengedték a határhoz érkezőket. A migránsok beszámolói szerint bár megállították őket egy pillanatra, végül nem kértek tőlük iratokat, hanem ölbe tett kézzel bólintottak és tovább engedték őket. A bevándorlók egy része szárazföldön, a határon húzódó falon átmászva, mások tutajokkal, illetve úszva érték el Ceuta partját. Egy ember a vízbe fulladt, többeket az utolsó pillanatban sikerült kimenteni.

A spanyol autonóm város befogadó állomásai megteltek, a migránsok többsége az utcát járja, próbál elvegyülni a helyiek között.

Több spanyol lap a helyiek beszámolóira alapozva arról ír, hogy hétfő óta

gyakorlatilag megszűnt a közbiztonság Ceutában.

A rendőrség csak szerda éjjel kétszáz telefonhívást kapott, melyek rablási és betörési kísérletekről, verekedésekről és kődobálásokról szóltak a város több pontján. Összesen végül ötven helyszínen kellett intézkedniük.

Az illegális bevándorlók tömeges érkezése ellen tüntetők Ceutában
Fotó: MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes vezetésével kedden rendkívüli tanácskozást tartottak a történtek kapcsán. Amellett, hogy a helyzet megoldásához szükséges nagy összegű pénzkeret elkülönítéséről döntöttek, Calvo nyílt agressziónak titulálta a ceutai eseményeket, melyet valószínűleg egy áprilisban kialakult diplomáciai konfliktus váltott ki. A spanyol kormány ugyanis titokban az egyik logroñói kórházba szállította kezelésre Brahim Ghalit, a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért harcoló Polisario Front nevű mozgalom vezetőjét, a marokkói kormány egyik legfőbb ellenségét. Az afrikai ország kormánya ezután közölte, hogy Ghali elszállítása „következményekkel fog járni”.

Bár hivatalosan nem ismerték el, hogy szándékosan hagyják átkelni az embereket Ceutába, a marokkói rendőrség tétlensége sokat elárul az események hátteréről.

Pedro Sánchez miniszterelnök lemondta keddre tervezett párizsi útját és helikopterrel érkezett a városba, hogy személyesen mérje fel a helyzet súlyosságát. A kétségbeesett, biztonságérzetüket elvesztett helyiek érzékenyen reagáltak érkezésére, heves tüntetéssel, kiabálással, fütyüléssel fogadták, többen megdobálták és megrugdosták az őt szállító autót. A kormányt okolják a migrációs válság kialakulásáért és a miniszterelnök lemondását követelték.

Pedro Sánchez a látogatása utáni sajtótájékoztatóján felszólította Marokkót arra, hogy tartsa tiszteletben a határokat. Hozzáfűzte: „Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyben az Európai Unió határai is, illetve honfitársaink biztonságát minden szükséges eszközzel és minden kihívással szemben megvédjük európai partnereink együttműködésével“. A spanyol kormány felvette a kapcsolatot az EU-val, mely támogatásáról biztosította az ibériai országot.

Tüntetők megrugdosnak egy autót Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök érkezésekor
Fotó: MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo

Az ellenzék szintén a kormányt okolja a kialakult migrációs válságért. Pablo Casado, a jobboldali Néppárt elnöke szerda reggel, a kongresszusi ülésen közölte: a Sánchez-kormány kaotikusan kezeli a diplomáciai kapcsolatot Marokkóval, ezért nagy szívességet tenne azzal, ha elfogadná a jobboldal segítségét az ügyben. Pedro Sánchez mindeközben tisztességtelenséggel vádolta Casadót, mondván, az országot ért csapást akarja felhasználni a kormány megdöntésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.