Magyar állami kitüntetést kapott a kínai külügyminiszter

Szijjártó Péter kijelentette: a koronavírus-világjárvány során Vang Ji bizonyította barátságát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 31. 20:18
VANG Ji
Peking, 2021. február 22. Vang Ji kínai külügyminiszter felszólal egy Pekingben tartott külügyi fórum megnyitóján 2021. február 22-én. A külügyminiszter a Kínával szembeni elõítéletek és a gyanakvás elvetésére, valamint egy ésszerûbb Kína-politika alkalmazására szólította fel az amerikai törvényhozókat. MTI/AP/Andy Wong Fotó: Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állami kitüntetést adott át kínai kollégájának, Vang Jinek hétfőn a távol-keleti ország Kujcsou tartományában. A ceremónián Szijjártó kijelentette, hogy a koronavírus-világjárvány során Ji bizonyította barátságát, segítségének köszönhetően ugyanis már több mint egymillió magyar ember életét „tudtuk biztonságba helyezni azáltal, hogy lehetőségünk nyílt a Sinopharm oltóanyagának megvásárlására, ez a segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg”. Mint mondta, az egész világ rendkívüli megpróbáltatásokkal néz szembe, és ráadásul most nem elvont filozófiai problémákkal kell konfrontálódni, hanem emberéleteket kell menteni.

– Láttuk, hogy nagy, erős és gazdag országok egészségügyi rendszerei is összeomlottak ebben a feladatban, ugyanakkor hamar világossá vált, hogy az oltás jelent védettséget, biztonságot, az oltás jelenti magát az életét – fogalmazott.

Leszögezte: – Magyarország soha nem tekintett sem ideológiai, sem geopolitikai kérdésként az oltásokra, mi egyszerűen emberéleteket akartunk menteni. A politikus ezután a „magyar emberek nagyrabecsülésének és köszönetének jeleként” átnyújtotta hivatali partnerének a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

A kínai külügyminiszter köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy ez a lépés is jól mutatja a két ország jó kapcsolatát, a két nép mély barátságát, illetve azt, hogy a felek támogatják egymást a bajban. Kiemelte: a kétoldalú kapcsolatok még soha nem voltak ennyire jók, ugyanakkor azok további erősítésén is dolgozni fognak. – Különösen szeretnénk hangsúlyozni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr vezetésével Szijjártó miniszter úr fontos szerepet játszik a kínai–magyar kapcsolatok fejlődésében, és jelentősen hozzájárul Kína jogos érdekeinek védelméhez – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.