időjárás 14°C Helga 2023. október 3.
logo

Nincs térdelés, nincs ököl, a BLM-et kitiltották az olimpiáról

Forrás: v4na hírügynökség
2021.05.05. 21:35
Nincs térdelés, nincs ököl, a BLM-et kitiltották az olimpiáról

Újabb követelésekkel állt elő a Black Lives Matter radikális mozgalom az Egyesült Államokban. Többek között azt szeretnék elérni, hogy a republikánus képviselők több mint felét rúgják ki a kongresszusból. Eközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról döntött, hogy a sportolók nem viselhetnek Black Lives Matter feliratú ruházatot a tokiói olimpiai játékokon – számolt be a történtekről a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Többpontos követeléslistával állt elő honlapján a Black Lives Matter mozgalom.

A radikális felforgató szervezet többek között azt követeli, hogy az amerikai kongresszus ítélje el Donald Trump volt amerikai elnököt, illetve tiltsák el attól, hogy a jövőben közhivatalt vállalhasson. A második pontban arra szólítanak fel, hogy republikánus képviselők több mint felét rúgják ki a kongresszusból.

Továbbá azt is el szeretnék érni, hogy Trumpot tiltsák le örökre a közösségi médiaplatformokról. Emellett követeléseik között ismét feltűnik a rendőrségtől való forráselvonások témája is.

Miközben a BLM követeléseket fogalmaz meg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt a döntést hozta, hogy sportolók nem viselhetnek Black Lives Matter feliratú ruházatot a tokiói olimpiai játékokon.

A döntéshozók ezzel érvényt kívánnak szerezni a játékok 50. cikkelyének, amely tiltja a politikai vagy társadalmi ügyekkel kapcsolatos tiltakozásokat.

A NOB 50. cikkelye tilt mindenfajta politikai, vallási vagy faji propagandát a helyszíneken és bármely más olimpiai rendezvényen. A játékosokkal való egyeztetések után arra jutott a szervezet, hogy ezt a cikkelyt továbbra is alkalmazni kell, szabálymódosítás nem szükséges.

Ennek értelmében a NOB korábban egy olyan döntést is hozott, hogy a tokiói olimpián tilos lesz majd térdelni, illetve ökölfelemeléssel tiltakozni. Ezek azonnali büntetést eredményezhetnek.

A cikk eredetileg a V4NA nemzetközi hírügynökség oldalán jelent meg.

(A borítóképen a Black Lives Matter nevű szélsőséges mozgalom gépfegyveres szimpatizánsai az Oregon állambeli Portlandban tartott tüntetésen 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. Fotó: MTI/EPA/Christian Monterrosa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.