Palesztin rakéták Jeruzsálemre, izraeli légicsapás Gázában

Washington és Brüsszel az erőszak leállítására szólította fel a harcoló feleket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 11. 8:42
null
Gáza, 2021. május 10. Izraeli célpontokra kilõtt palesztin rakéták Gáza fölött 2021. május 10-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet az Izraelhez intézett ultimátuma lejárta után indított rakétákat izraeli települések felé. Az ultimátum szerint Izraelnek ki kellett volna vonnia biztonsági egységeit este 6 óráiig az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegyrõl, és az utóbbi hetek összetûzéseinek célpontjában álló Sejk Dzsarra lakónegyedbõl, valamint szabadon kellett volna engednie az utóbbi napok zavargásaiban õrizetbe vett palesztinokat. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok tegnap Izraelre a Gázai övezetből – közölte az izraeli hadsereg. A késő esti tájékoztatás szerint több tucatnyit elfogtak a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, de a kölcsönös rakétatámadások tovább folytatódtak a felek között.

Legalább húsz halottja van a Gázai övezet ellen végrehajtott izraeli légicsapásoknak, melyeket a Jeruzsálem elleni palesztin rakétatámadásra adtak válaszul. Az áldozatok között kilenc gyermek van – közölték tegnap a gázai hatóságok. A gázai övezeti egészségügyi minisztérium szerint legalább húszan haltak meg az izraeli légicsapásokban, a sebesültek száma hatvanöt.

A Gázai övezetet irányító, iszlamista Hamász ultimátumának lejárta után tegnap délután kezdett el rakétákat kilőni Jeruzsálem irányába, mert az Al-Aksza mecset körüli délelőtti összecsapásokban izraeli rendőrök hatoltak be a Templomhegyre, ahol az összecsapásokban megsebesült 21 rendőr és 305 palesztin, akik közül 228 embert különböző kórházakba szállítottak, és heten súlyos sérülést szenvedtek.

Az elmúlt napokban ismét számos erőszakos összecsapásra került sor az Al-Aksza mecsetnél, a muzulmán világ harmadik legszentebb helyénél, amelynek okairól itt és itt írtunk.

Izraeli célpontokra kilőtt palesztin rakéták Gáza fölött 2021. május 10-én
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Az izraeli védelmi minisztériumban vészhelyzeti ülést tartottak este, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a feszültség csillapítására intette mindkét felet, leszögezve, hogy a Hamásznak azonnal be kell szüntetnie a rakétatámadásokat. Hasonlóan nyilatkozott Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok elleni palesztin rakétatámadásokat, amelyek hozzájárulnak a helyzet eszkalációjához. Aláhúzta: azonnal le kell állítani az erőszakot. Recep Tayyip Erdoğan török államfő Izraelt vádolta a konfliktusért, és a Jeruzsálemben történtek kapcsán izraeli terrorról beszélt.

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér a Gázai övezet északi részére május 10-én
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.