Szabadon utazhatnak Spanyolországba a beoltott magyarok

Június 7-től szabadon beutazhatnak a beoltott magyarok Spanyolországba. A miniszterelnök pénteken bejelentette: nem korlátozzák tovább azoknak az embereknek a szabad mozgását, akiket a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákkal immunizáltak. A döntéstől Spanyolország óriási turisztikai fellendülést vár 2021-ben.

2021. 05. 21. 15:05
Barcelona, 2021. május 6. A koronavírus-fertõzés terjedésének megakadályozása céljából önkormányzati dolgozók (j) figyelik, hogy ne alakuljon ki tömeg Barcelona tengerparti strandján 2021. május 6-án. MTI/EPA/EFE/Marta Pérez Fotó: Marta Pérez
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan szabadon utazhatnak Spanyolországba a beoltott magyarok. Pedro Sánchez kormányfő a Fitur turisztikai rendezvényen bejelentette: május 24-étől engedélyezik a „zöld” besorolású országokból, így például az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Kínából, Új-Zélandról érkezők szabad, korlátozásmentes beutazását.

Június 7-étől a többi, még rizikót jelentő, narancs vagy vörös jelzésű ország állampolgárai is korlátozások nélkül nyaralhatnak Spanyolországban, ha már be vannak oltva. Hozzátette: a kormány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat fogja elfogadni. A Magyarországon is használt oltóanyagok közül a Pfizer–BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen által kifejlesztett vakcinákat hagyta jóvá az EMA, míg a kínai Sinopharmnak a WHO engedélyezte a veszélyhelyzeti alkalmazását.

Egyedül az orosz Szputnyik V nem esik egyik kategóriába sem. A spanyol bejelentés szerint a Szputnyikkal beoltott oroszok utazását is megkönnyítik, de hogy ez a szabály az orosz oltóanyaggal immunizált magyarokra is vonatkozik-e, azt egyelőre nem tudni. Aki nem oltatta be magát, arra továbbra is ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint eddig, tehát egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-eredménnyel üdülhetnek. Utóbbi a hat éven felüliekre vonatkozik csak, az ennél kisebb gyerekeknek nincs szükségük tesztre.

A koronavírus-fertőzés terjedésének a megakadályozása céljából önkormányzati dolgozók figyelik, hogy ne alakuljon ki tömeg Barcelona tengerparti strandján
Fotó: MTI/EPA/EFE/Marta Pérez

A Sánchez-kormány a döntés révén „sokkal jobb turisztikai szezonra számít”, mint a 2020-as volt. Úgy fogalmazott: a most bejelentett intézkedéseknek köszönhetően a fellendülés hatalmas lehet. Spanyolország reméli, hogy 2021-ben vissza tudja szerezni a 2019-ben regisztrált turisták 60-70 százalékát. Két évvel ezelőtt egész évben csaknem 84 millió külföldi látogatott el az ibériai országba. Idén nyárra 8,5–10 millió nyaralót várnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.