időjárás 4°C Marcella 2023. január 31.
logo

Szekustisztek ellen indulhat eljárás Romániában

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.05.18. 19:06

Bűnvádi eljárás indulhat a Securitate ötven olyan volt tisztje ellen, akik gyerekek beszervezésével foglalkoztak. Az egykori román kommunista politikai rendőrség irattárát vizsgáló szervezet (CNSAS) által kezdeményezett eljárásról Csendes László, a CNSAS tagja számolt be a Maszol.ro erdélyi hírportálnak.

– Ez egy nagyon szomorú történet. A szekusok tizenhárom-tizennégy éves gyerekeket sokszor úgy megtévesztettek, hogy azok nem is tudták, kivel állnak szóba. Beszervezték és rávették őket, hogy a szüleikről vagy a tanáraikról szolgáltassanak információkat a titkosrendőrségnek. Ez akkor is illegális volt, ezért most ötven ilyen tiszt irattartóját átadtuk a katonai ügyészségnek kivizsgálás végett

– mondta Csendes, hozzátéve: olykor a gyerekeket megfélemlítették a beszervezés előtt.

A Securitate irattárát vizsgáló szervezet magyar tagja megemlítette, hogy a jogászaik számba vették az elévülés problémáját is, hiszen három évtized telt el a romániai rendszerváltás óta.

– Voltak egyeztetések a katonai ügyészséggel is. Arra a következtetésre jutottak, hogy az emberiesség elleni cselekmények nem évülnek el

– hangsúlyozta Csendes László.

Korábban Germina Nagâț, a CNSAS egy másik tagja is nyilatkozott a kiskorúak beszervezésével kapcsolatban. A kutató tavaly ősszel a Ziare.com portálnak adott interjújában azt mondta, legkevesebb tízezerre tehető azon középiskolások száma, akiket 1989 előtt besúgókként használt a Securitate.

„Ha a Romániában akkor működő gimnáziumok számát vesszük alapul, s abból a dokumentumokkal bizonyított tényből indulunk ki, hogy mindegyik falusi vagy városi iskolában évente kötelező módon szerveztek be néhány tanulót besúgónak, akkor a tízezres számot nyugodtan megszorozhatjuk. Nyilvánvalóan nincs meg az összes dosszié a »tanulók soraiból kikerülő együttműködőkről«, ahogyan hivatalosan jelölték ezt a réteget”

– fogalmazott Germina Nagâț. Beszámolója szerint a kiskorúak formanyomtatvány jellegű vállalásokat írtak alá. – Egyes tisztek akár három-négy tanulót is beszerveztek egy iskolából – mondta a Securitate irattárát vizsgáló szervezet tagja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.