Szijjártó Péter: Nem akarunk új hidegháborút!

Magyarország ma veszi át Németországtól a soros elnökséget az Európa Tanács miniszteri bizottságában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 21. 12:26
SZIJJÁRTÓ Péter
Hamburg, 2021. május 21. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának 131. találkozóján a hamburgi városházán 2021. május 21-én, amikor Magyarország átveszi a bizottság soros elnöki tisztségét Németországtól. MTI/EPA/DPA pool/Marcus Brandt Fotó: Marcus Brandt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírus-járvány mellett új politikai konfliktusok is jelentkeztek a közelmúltban, és a kölcsönös szankciók, valamint a verbális incidensek a globális gazdaság főszereplői között aggasztóak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Európa Tanács hamburgi ülésén.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött, a beszédéről készült videóban azt mondta, egy olyan közép-európai országot képvisel, ahol az emberek tudják, a „földrajz határozza meg az országok házszámát, ami megváltoztathatatlan”. Hozzátette, hogy a magyarok megtanulták a történelem leckéit, és levonták a megfelelő következtetéseket.

– És talán a legfontosabb következtetés az, hogy amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus bontakozik ki, Közép-Európa általában veszít

– fogalmazott Szijjártó Péter, kiemelve, hogy „nem akarunk többé vesztesek lenni”. – Éppen ezért számunkra egy pragmatikus, a párbeszéden alapuló kapcsolat a kívánatos Kelet és Nyugat között – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Heiko Maas német külügyminiszter és Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács (ET) főtitkára az ET miniszteri bizottságának a 131. találkozóján a hamburgi városházán
Fotó: MTI/EPA/DPA pool/Marcus Brandt

– Egyértelművé kívánom tenni, hogy egyáltalán nem vagyunk érdekeltek egy új hidegháború kibontakozásában – szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a Kelet és a Nyugat közötti párbeszéd megteremtésében jelentős szerep jut az olyan szervezeteknek, mint az Európa Tanács. A tárcavezető azt ígérte, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse és támogassa az Európa Tanácsot. Megjegyezte, hogy a pandémia lehetőséget kínál a Kelet és a Nyugat közötti párbeszédre, hiszen az a cél, hogy megmentsék az emberek életét, ez pedig szoros együttműködést kíván.

Magyarország ma veszi át Németországtól a féléves soros elnökséget az Európa Tanács miniszteri bizottságában. A magyar elnökség kitűzött prioritásai a nemzeti kisebbségek hatékony védelme, a jövő generáció, a vallásközi párbeszéd és a környezetügy támogatása, valamint felkészülés a jövő kihívásaira.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.