Buktatná a kormányt a román ellenzék

Bizalmi szavazást kezdeményezett a baloldali ellenzék Florin Citu miniszterelnök kormánya ellen.

Pataky István ( Marosvásárhely)
2021. 06. 23. 12:10
null
Florin Cîţu, az új román miniszterelnök. Forrás: Facebook / Florin Cîtu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyaralási időszak kezdete, a hőség és a Bukarestben is zajló labdarúgó Európa-bajnokság sem gátolja a román politikumot az évek óta megszokott szokásos instabilitás gerjesztésétől. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) most érzete megfelelőnek az időpontot egy bizalmatlansági indítvány kezdeményezését a hárompárti koalíciós kormány ellen. A szerdán benyújtott dokumentumról várhatóan a jövő héten szavaz a bukaresti törvényhozás. Az előterjesztést az a Sorin Grindeanu volt miniszterelnök ismertette, akit négy évvel ezelőtt éppen bizalmatlansági indítvány révén buktatott meg saját pártja. A szociáldemokraták úgy látják, a Florin Cîţu vezette kabinet „elképesztő sebességgel sodorja a román gazdaságot a szakadék felé”, ezért eljött az ideje annak, hogy távozzon a hatalomból.

Florin Cîţu román miniszterelnök.
Fotó: Facebook/Florin Cîtu

Az ellenzéknek 32 szavazat hiányzik a 465 tagú törvényhozásban ahhoz, hogy leváltsa a Cîțu-kormányt. Elemzők szerint a kezdeményezés sikerének minimális esélye van, mivel a PSD és a szintén ellenzéki Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) kisebbséget képez a parlamentben, a kormánykoalíció pártja pedig éles konfliktusaik ellenére is összezárnak a szavazáskor. Egy friss felmérés a PSD erősödését jelzi. A szociáldemokraták 36 százalékos népszerűségnek örvendenek, míg a legnagyobb kormányzati erő, a Nemzeti Liberális Párt 28 százalékon áll. Az AUR 14 százalékkal harmadik, a koalíciót erősítő Mentsétek Meg Romániát Szövetségnek pedig 11 százalékkal kellene beérnie, ha most tartanák a választásokat. Andrei Țăranu politológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ellenzéki párt különösebb ténykedés nélkül erősödik, népszerűségük növekedése kizárólag kormányzók hibáival magyarázhatók.

Közben egyre hevesebb támadások érik Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa azután kerül néhány zöldszervezet célkeresztjébe, hogy egy olyan szabályozástelő készítését jelentette be, amely lehetővé teszi a 24 órán belüli beavatkozást, azaz a kilövést az emberekre veszélyt jelentő medvék esetében. A jelenség elsősorban a Székelyföldet érinti, ahol mindennapossá váltak az elszaporodott védett nagyvadak támadásai. Az Agent Green Egyesület petíciót indított Tánczos leváltásáért, azt állítva, hogy a tárcavezető „vadászminiszter lett”. A Greenpeace Románia szerint a tárcavezető a trófeavadászat legalizálását készíti elő. Tánczos Barna a vádakra reagálva kijelentette: a minisztériumnak nemcsak feladata, hanem kötelessége is az állampolgárok védelme.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.