időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Magyarországon gyártanak mobil óvóhelyeket Izraelnek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.06.01. 19:47
Magyarországon gyártanak mobil óvóhelyeket Izraelnek

IZRAEL

– Magyarország nem csak szavakban áll ki Izrael mellett

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi, egynapos izraeli látogatásán. – Magyarország stratégiai jelentőséget tulajdonít a magyar–izraeli együttműködésnek, s mi nemcsak beszélünk erről, hanem teszünk is róla. Ma megállapodást ír alá egy izraeli védelmi ipari vállalat és egy magyar építőipari vállalat, ennek értelmében

izraeli megrendelésre Magyarországon ezernél is több olyan speciális mobil és taktikai óvóhelyet fognak legyártani, amelyeket aztán később itt, Izraelben fognak használni a rakétatámadásokkal szembeni védekezésben

– jelentette be Szijjártó Péter, utalva arra, hogy nemrég többnapos rakétaháborút vívott egymással Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász radikális palesztin szervezet. – Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, rakéták ezreit lőtték ki izraeli városokra, kifejezetten sűrűn lakott helyekre, emberek ezreinek, tízezreinek, sőt százezreinek az életét veszélyeztették – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter társaságában az izraeli Petah-Tikvában megnézi a Szror család megrongált lakását, amelyet eltalált a Gázai övezetet uraló Hamász rakétája
Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

– Sajnáljuk, hogy a nemzetközi politikai szervezetekben nem jött létre közös álláspont ezen helyzet értékeléséről, sajnáljuk, hogy elvitatták azt a tényt, hogy Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, sajnáljuk, hogy egyes nemzetközi szervezetek Izraelt és a Hamászt egy szinten akarták kezelni, mintha a Hamász egy NGO lenne, és sajnáljuk azt is, hogy a nemzetközi szervezetek nem beszéltek világosan arról, hogy Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez – mondta a miniszter, bírálva a gázai rakétatámadások nemzetközi visszhangját.

– Itt, a Közel-Keleten békére van szükség, s a békéhez az Ábrahám-megállapodásokon keresztül vezethet az út.

Vissza kell hozni az Ábrahám-megállapodások szellemiségét, amelyek keretében Izrael több arab országgal is normalizálni tudta a kapcsolatát – utalt a tavaly Donald Trump amerikai elnök segítségével megszületett közel-keleti egyezményekre.

– Nyugat-Európa egyes nagyvárosaiban az antiszemitizmus újra felütötte a fejét.

Ezt már lehetett látni korábban, az illegális bevándorlási hullámok megindulásakor, most azonban, az elmúlt hetekben nyíltan antiszemita tüntetések zajlottak nyugat-európai nagyvárosokban, amelyek egyértelmű, evidens és jogos aggodalmat keltettek európai emberek millióiban – hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Gabi Askenázi külügyminiszterrel is tárgyalásokat folytatott, mindketten megköszönték Magyarország támogatását. – Magyarország folyamatosan Izrael erős barátja, mindig mellettünk áll, jelzi szolidaritását nemcsak a katonai hadművelet idején, hanem a nemzetközi diplomáciában, az ENSZ-ben is – közölte Gabi Askenázi.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.