Már 160 milliónál jár a gyermekmunkások száma világszerte

Jövő év végéig még ötvenmillió gyermeket küldhetnek munkába a szociális nehézségek miatt.

2021. 06. 10. 10:19
null
Anya és gyermeke mossa az aranyat valahol Afrikában Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 160 millió kiskorú végez gyermekmunkát világszerte, az ENSZ becslései szerint 2016 óta 8,4 millióval nőtt a gyermekmunkások száma, akik főként az afrikai mezőgazdaságban dolgoznak. A szervezet június 12., azaz a gyermekmunka elleni világnap előtt közzétett jelentése arra mutatott rá, húsz év óta először tapasztalnak a szakértők növekedést a statisztikai adatokban, melyet a koronavírus-járványnak tulajdonítanak. Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy 2022 végére mintegy kilencmillió gyermeket sodorhat a járványhelyzet ugyanazon sors felé és további 46 millióval növekedhet azok száma, akik a szociális védelmi intézkedések hiánya miatt kényszerültek munkára.

 

 

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója olyan szociális programokat szorgalmaz világszerte, amelyek elsősorban a családokat segítenék, hogy elkerüljék a kiskorúak munkába küldését. Az ENSZ az idei évet a gyermekmunka felszámolásának szentelte, melyet 2025-ig terveznek megvalósítani, az UNICEF ennek értelmében azt szeretné elérni, hogy a kormányok és a fejlesztési bankok kiemelten fontosként kezeljék azon programokat, amelyek a gyerekek kivezetését célozzák a munkaerőpiacról, illetve a visszaiskoláztatásukhoz nyújtanak segítséget. Fore továbbá elmondta, hogy emellett támogatni kell a felnőttek munkához jutását elősegítő kezdeményezéseket is.

Afrika szubszaharai területein a népesség növekedése, az újabb és újabb gazdasági válságok, a rendkívüli szegénység és a nem megfelelő szociális védelmi intézkedések több millió gyermeket kényszerítettek arra, hogy dolgozzanak

– áll a jelentésben kihangsúlyozva, hogy a járványhelyzet miatt az ázsiai és a csendes-óceáni régiókban, valamint Latin-Amerikában és a karibi térségben is veszélyezteti az eddig elért eredményeket.

Anya és gyermeke mossa az aranyat valahol Afrikában
Fotó: Reuters

2000 és 2016 között mintegy 94 millióval csökkent a gyermekmunkások száma, azonban a trend megfordult: az utóbbi években tapasztalt növekedés főleg az öt és tizenegy év közötti gyermekeket érinti, akik az összes gyermekmunkás mintegy felét teszik ki. Az öt és tizenhét év közöttiek esetében további problémát jelent, hogy többnyire olyan munkát végeznek legalább heti negyvenhárom órában – például bányászat vagy gépi munka –, mely hosszú távon veszélyezteti egészségüket, biztonságukat és erkölcsi jólétüket. 2016 óta 6,5 millióval 79 millióra nőtt a számuk. Az ENSZ jelentése szerint a járványhelyzetből következő iskolabezárások és gazdasági nehézségek ahhoz vezethetnek, hogy a gyermekmunkások hosszabb ideig és akár rosszabb körülmények között dolgozhatnak.

– A szociális védelem lehetővé teszi a családoknak, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is iskolába járassák gyermekeiket. A vidékfejlesztésbe történő befektetések növelése és a tisztességes munka a mezőgazdaságban elengedhetetlen

– mutatott rá Guy Ryder, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatója a családokat segítő intézkedések fontosságára.

Az ENSZ felmérései szerint a a gyermekmunkát végzők hetven százaléka a mezőgazdasági ágazatban dolgozik (mintegy 112 millió gyermek), a szolgáltatási szektorban húsz, az iparban tíz százalék. Az öt és tizenegy év közötti gyermekek közel 28 százaléka, a tizenkettő és tizennégy év közöttiek mintegy 35 százaléka dolgozik, így kimaradnak az iskolából. A gyermekmunkások többnyire a fiúk közül kerülnek ki (160 millió gyermek közül 97 millióra tehető a fiúk száma), azonban a lányok átlagosan heti huszonegy órát töltenek háztartási munkával. A statisztikai adatokból továbbá az derül ki, hogy a vidéki területeken háromszor több kiskorú dolgozik, mint a városokban, ahol ez az arány csupán öt százalék.

– Sorsdöntő pillanatnál vagyunk és most sok múlik azon, hogyan reagálunk az eseményekre. Itt az ideje az újabb céloknak és elkötelezettségeknek, hogy megszakítsuk a szegénység és gyermekmunka ördögi körét

– magyarázta az ILO főigazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.