időjárás °C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Négy témáról félnek véleményt nyilvánítani a németek

Forrás: rt.com
2021.06.17. 10:10

Németország egyik legrégebbi és szakmailag elismert közvélemény-kutató intézete, az Allensbach Institute for Demoscopy friss felmérésének eredménye szerint a németek többsége úgy érzi, hogy Németországban veszélybe került a szólásszabadság – derül ki az Rt.com cikkéből.

A kutatásban részt vevő németeknek mindössze 45 százaléka állította azt, hogy országában bármiről, akár politikai kérdésekről is szabadon és félelem nélkül fejtheti ki a véleményét.

A válaszadók többsége azonban azon a véleményen volt, hogy ha a hazaszeretetről vagy ha az iszlámról szeretne beszélni, akkor jobban teszi, ha csak nagy körültekintéssel fogalmaz, és nem szabadon és egyenesen, aszerint, ahogyan e két kérdésről valójában vélekedik.

A válaszadók hatvan százaléka emelete ki az iszlámot mint a különösen nagy óvatosságra intő témakört.

Harmadik és negyedik tabu témaként a női jogokat és a nemsemleges nyelvhasználatot említették meg a felmérésbe bevont németek.

Két évvel ezelőtt a német lakosság kétharmada még úgy vélekedett, hogy Németországban semmilyen akadály vagy fékező tényező nem áll a szabad véleménynyilvánítás előtt.