Részleges kegyelemben részesült kilenc katalán politikus

Ezzel a tettel a párbeszéd új időszakát kívánjuk megnyitni – mondta Pedro Sánchez miniszterelnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 22. 20:58
SÁNCHEZ, Pedro
Madrid, 2021. június 22. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nyilatkozni készül a madridi kormányfõi rezidencián, a Moncloa-palotában 2021. június 22-én, miután a kormány részlegesen megkegyelmezett kilenc katalán függetlenségpárti vezetõnek. A politikusokat a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt 9-tõl 13 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, a kegyelem a börtönbüntetésre vonatkozik, a közügyektõl eltiltásra nem. MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo Fotó: Emilio Naranjo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részleges kegyelemben részesült kedden kilenc katalán függetlenségi vezető, akiket a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítéltek kilenctől 13 évig tartó börtönbüntetésre.

– Ezzel a tettel a párbeszéd új időszakát kívánjuk megnyitni, és egyszer s mindenkorra lezárni a megosztottságot és a szembenállást – fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök a kormányülést követően tett rövid televíziós nyilatkozatában. Mint mondta, a kegyelem részleges, mivel a közügyektől eltiltás továbbra is érvényben marad mind a kilenc katalán politikus esetében, továbbá feltételhez kötött, mert amennyiben a következő években az érintettek ismét bűncselekményt követnek el, a kegyelem érvényét veszti.

– Egy erős demokrácia, mint amilyen a spanyol demokrácia, nem kéri senkitől, hogy mondjon le elveiről, de követeli, hogy azokat a törvényi kereten belül képviselje, tiszteletben tartva mások jogait

– jelentette ki.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nyilatkozni készül a madridi kormányfői rezidencián
Fotó: MTI/EPA/EFE/Emilio Naranjo

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a társadalom egésze jobb jövőt érdemel Katalóniában és Spanyolországban is, ezért a kormány szándéka építeni az egyetértés hídjait, az együttélés hídjait. – Együtt élünk, és együtt ugyanazokkal az aggodalmakkal, ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznünk. Nehézségekkel fogunk találkozni az úton […] de hiszem, hogy megéri megpróbálni – mondta. A kormányfő egy nappal korábban Barcelonában mondott beszédében kiemelte: a a békés együttélés érdekében a teljes spanyol társadalomnak szüksége van a nagy lépés megtételére.

A kegyelmi döntést formálisan VI. Fülöp királynak kell hitelesíteni aláírásával, majd ennek alapján a legfelsőbb bíróság rendeli el a kilenc katalán politikus szabadon engedését. Több ellenzéki spanyol parlamenti párt bejelentette: a legfelsőbb bíróságon támadja meg a kegyelemről szóló döntést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.