Spanyolország szabadon engedte Marokkó ellenségét

Éjjel elhagyta Spanyolországot Marokkó ellensége, Brahim Ghali, aki miatt Rabat közel 10 ezer migránst szabadított rá Ceutára. A nyugat-szaharai függetlenségi mozgalom vezetője éjjel Pamplonában szállt repülőre és visszatért Algériába. Marokkó a történtek után közölte: több szálon szakítja meg a kapcsolatot Spanyolországgal „drasztikus és sürgős intézkedések” keretében.

2021. 06. 02. 23:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorozatos fenyegetések ellenére Spanyolország elengedte Marokkó ellenségét, Brahim Ghalit. A spanyol Nemzeti Bíróság kedden jelentette be, hogy nem hajlandó óvintézkedéseket bevezetni annak érdekében, hogy a férfi ne távozhasson az országból, mivel nincs semmilyen bűncselekményre utaló jel vele kapcsolatban. A bírói ítélet egyértelműen kimondta, hogy Ghali felépülése után szabadon visszatérhet otthonába. A koronavírus-fertőzéssel kezelt férfi nem sokkal később kérvényezte is a kórháztól, hogy saját felelősségre elmehessen. Éjjel 01:30-kor Pamplonában szállt fel az algériai kormány által bérelt orvosi repülőre, amivel visszavitték Algériába.

Brahim Ghali a Marokkóhoz tartozó nyugat-szaharai országok függetlenségéért küzdő mozgalom, a Polisario Front vezetőjeként tevékenykedik, Rabat emiatt hosszú ideje ellenségként tekint rá. A spanyol kormány április végén szállította Logroñoba, felbőszítve ezzel a marokkói kormányt, mely már akkor jelezte: Ghali elszállítása következményekkel fog járni. Május 17-én az afrikai ország rendőrsége leállította az ellenőrzést a ceutai határon, példátlan migrációs válságot okozva ezzel Spanyolországban. Két és fél nap alatt közel 10 ezer bevándorló, köztük 1.500 kiskorú lépett át a spanyol autonóm városba. Utóbbiak közül 200 főt múlt héten átszállítottak a félszigetre, hogy tehermentesítsék a ceutai befogadóállomásokat.

A marokkói kormány éjjel csendben nézte végig, ahogy Ghali elhagyja Spanyolországot, majd nem sokkal később nyilatkozatban bejelentették: „Madrid gúnyt űz belőlük” és nyilvánvalóan „segíteni akarta Ghali hazatérését Algériába”, emiatt „sürgős és drasztikus intézkedéseket fognak hozni Spanyolországgal szemben” Kifejtették: a történtek után „szakítani” kívánnak az ibériai ország kormányával több téren is, első lépésként elbocsátják Marokkó madridi nagykövetét, akit már hetekkel ezelőtt hazahívtak a történtek miatt.

Hozzátették, hogy a kapcsolatok leépítése a turizmusra és a kereskedelemre nem vonatkozik majd, ugyanis „Marokkónak nincs problémája a spanyol állampolgárokkal, akik előtt továbbra is nyitva áll az ország”.

Pedro Sánchez miniszterelnök Ghali távozása előtt egy nappal ismét „megengedhetetlennek” minősítette Marokkó fenyegetőzéseit és a „határok lerohanását”.

María Jesús Montero kormányszóvivő hozzáfűzte: a kormányfő „teljes világossággal kijelentette már többször is a kormány álláspontját a válsággal és a Ceutában bekövetkezett támadással kapcsolatban”. Nyomatékosította, hogy „Spanyolország külpolitikáját semmilyen esetben sem lehet feltételekhez kötni”.

Források: ELESPANOL.COM; RTVE.ES

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.