Székelyudvarhelyi zászlóbírságot érvénytelenített a bíróság

Gálfi Árpád polgármestert 2018-ben bírságolták meg a kitűzött magyar jelképek miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 05. 9:58
null
Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Székelyudvarhelyi Bíróság érvénytelenítette azt a jegyzőkönyvet, amellyel Hargita megye prefektusa megbírságolta Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét a 2018. október 23-ra kitűzött magyar nemzeti jelképek miatt.

Három héttel korábban a 2020. március 15-re kitűzött székelyudvarhelyi nemzeti jelképek miatt kirótt prefektusi bírságot érvénytelenítette ugyanaz a bíróság. A csütörtökön, valamint a május 13-án kimondott ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Egyik ítélet sem jogerős, mindkettő ellen fellebbezést nyújthat be a kormány megbízottja. A per során Székelyudvarhely polgármestere többek között azzal érvelt, hogy a jegyzőkönyvet aláíró prefektus személyesen nem járt a helyszínen, ezért törvénysértést sem állapíthatott meg.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere

A román kormány megbízottjai 2018 óta kezdték büntetni azokat a székelyföldi polgármestereket, akik településüket magyar zászlókkal, szalagokkal, kokárdákkal díszítik ki március 15-re vagy október 23-ra.

Az elöljárók valamennyi bírság érvénytelenítését kérték a bíróságtól, ám eddig csak részsikereket értek el. A perek nagyobb része folyamatban van.

Az 1994/75-ös román zászlótörvény prefektusok által idézett cikkelye értelmében „más országok zászlaját csak a román zászlóval együtt és csak hivatalos állami látogatások vagy nemzetközi összejövetelek alkalmával szabad kitűzni középületekre és közterekre Romániában”. A székelyföldi magyar elöljárók a törvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározatra hivatkoztak a bíróságon, mely szerint „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”. A perek során a bíróságoknak azt is vizsgálniuk kell, hogy a zászlótörvény hatálya alá esnek-e a magyar nemzeti színű szalagok, kokárdák, szívek, amelyeket a polgármesterek a városok ünnepi feldíszítésére használtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.