Trumpista térnyerés a román kormánypárton belül?

Cristian Pîrvulescu politológus szerint erősödik az illiberális vonal a Nemzeti Liberális Pártban.

null
Reformokat ígért Florin Cîțu miniszterelnök Fotó: DANIEL MIHAILESCU Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó román Nemzeti Liberális Pártban (PNL) létezik egy trumpista, illiberális vonal, amely most Florin Cîţu miniszterelnök mögött sorakozott fel a PNL elnöki posztjáért zajló harcban – állítja Cristian Pîrvulescu, Románia egyik legismertebb politológusa.

A liberális nézeteiről ismert elemző a Libertatea portálnak adott interjúban „aggodalmának” adott hangot az „evangélista, pünkösdista, újprotestáns lobbi” párton belüli megerősödése miatt.

Pîrvulescu a PNL főtitkárát, Robert Sighiartăut nevezi meg az általa tumpistának nevezett irány egyik legismertebb képviselőjének. Megemlítette, hogy a politikus néhány nappal ezelőtt kijelentette: az LMBT-kérdés nincs napirenden a pártban. A politológus szerint ezt a vonalat erősítik a PNL-be olvadt Demokrata Párt egykori politikusai.

– Ezek az emberek Traian Băsescu csapatának tagjai, s nem szabad elfelejteni, hogy az ő elnöksége alatt kezdődtek az első populista és illiberális támadások a román demokrácia ellen, a jogállamiság csorbulását pedig az ügyészek bölcsessége akadályozta meg – fogalmazott Pîrvulescu.

Florin Cîțu miniszterelnök elnyerheti a PNL elnöki tisztségét Ludovic Orban jelenlegi pártelnökkel szemben
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A PNL belső harcával kapcsolatban Pászkán Zsolt politikai elemző lapunknak elmondta: amennyiben Florin Cȋţunak a következő hónapokban sikerül legalább azt a látszatot kelteni, hogy a költségvetési számok „kreatív értelmezésén” kívül is képes hatékony lépéseket tenni egy körvonalazódó gazdasági válság elkerüléséhez, és elegendő forrást tud biztosítani a PNL-s kiskirályok számára fontos – földrajzi és ágazati – területeken, akkor elég erős alapot biztosíthat magának egy erőteljes ütközés vállalásához a pártelnöki tisztségre jelentkező másik vagy többi jelölttel.

– Esélyeit növeli, hogy elsősorban Klaus Johannis, valamint a párt olyan erős emberei, mint Emil Boc kolozsvári polgármester, Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök vagy Rareş Bogdan európai parlamenti képviselő, könnyen kézben tartható, párton belüli beágyazottsággal, saját természetes hátországgal nem rendelkező politikusnak tartják, és reményeik szerint úgy irányíthatják majd, ahogy azt a Szociáldemokrata Pártban Liviu Dragnea pártelnök is remélte Viorica Dăncilával kapcsolatosan – hangsúlyozta az elemző.

Pászkán Zsolt úgy véli, Ludovic Orban jelenlegi pártelnök több szempontból is hátrányból indul, hiszen egy nem túl sikeres kormányzás és egy győztes pozícióból elfuserált parlamenti választás áll mögötte, ráadásul házelnökként csak korlátozott lehetősége van pozíciók és források osztogatására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.