A WHO további kutatásokat végezne Kínában a koronavírus eredetéről

Az ázsiai ország ellenzi, hogy a nemzetközi kutatócsoport ezúttal a laboratóriumokat is átvizsgálja.

2021. 07. 17. 18:58
null
Vuhan, 2021. február 02. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértõi védõruházatot viselnek Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február 2-án. Vuhan, a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa a világjárvány legelsõ, ismert gócpontja. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 kérdésekben illetékes egyik vezetõjének közleménye szerint a küldöttség tagjai eredményesnek tartják az eddigi megbeszéléseket kínai partnereikkel. MTI/AP Fotó: Ng Han-kuan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken ismertette a javaslatát, miszerint újabb vizsgálatokat kell végezni Kínában a koronavírus eredetére vonatkozólag, beleértve az ottani laboratóriumok ellenőrzését is. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egy zárt ülésen vázolta fel a kutatás második szakaszának legfőbb prioritásait, amelyek között szerepel

azoknak a laboratóriumoknak és a kutatási intézeteknek az átvizsgálása, amelyek a 2019 decemberében megjelent első koronavírusos esetekhez köthető területeken végzik a tevékenységüket.

A szervezet felhívta rá a figyelmet, hogy a vuhani élelmiszer- és állatpiacon is folytatni kell a vizsgálódást, ahol az első megbetegedést rögzítették.

Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február 2-án
Fotó: MTI/AP

A WHO-vezette kutatócsoport az év elején négy hetet töltött a közép-kínai Vuhanban. A szervezet és Kína közös tanulmányt mutatott be márciusban, amelyben megírták, hogy a vírus valószínűleg valamelyik állatfajról terjedt át az emberre.

Más kutatók és néhány ország, köztük az Egyesült Államok ugyanakkor nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a koronavírus egy helyi laboratóriumból szivárgott ki, és további kutatásokat követeltek.

Kína viszont abszurdnak tartja a laboratóriumi kiszivárgásról szóló feltételezést, és már többször hangoztatta, hogy a spekuláció terjesztésével csak feltartják a vizsgálatokat. Az ázsiai ország ezért ellenzi a zárt ülésen felvázolt tervet is a nemzetközi kutatócsapat visszatéréséről.

– A vírus eredetének feltárása tudományos eljárás, amelynek függetlennek kell maradnia a politikától. Így elvárjuk Kínától, hogy támogassa a kutatás következő szakaszát is, és osszon meg minden fontos információt az átláthatóság érdekében

– hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Sokan vitatják az elméletet, hogy a kór a vuhani húspiacon terjedt át az emberre
Fotó: AFP

A WHO főigazgatója hozzátette: a további kutatások feladata lenne az is, hogy rangsorolják a földrajzi területeket a koronavírus terjedésének ideje szerint. A márciusban bemutatott tanulmány ugyanis arra is rávilágított, hogy már a vuhani járvány kitörése előtt is létrejöhettek szórványos fertőzések.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.