Elbukhat az olasz baloldal gendertörvénye

Továbbra is a homofób törvény körüli feszültségektől hangos az olasz sajtó. Ez a hét állt rendelkezésre, hogy a felsőház igazságügyi bizottsága megegyezésre jusson, a Demokrata Párt azonban nem engedi, hogy módosítások történjenek a szövegben, a feltételezések szerint viszont ebben a formában megbukhat a törvény.

2021. 07. 09. 5:55
null
„A szerelem nem egy választás” – hirdeti a melegjogokért kiálló tüntetők transzparense a római Colosseum előtt Forrás: Filippo Monteforte/AFP/Getty
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A római parlament felsőházának igazságügyi bizottságában hetek óta tartó vita nem hozott eredményt: továbbra sem sikerült megegyeznie az olasz kormánykoalíció tagjainak a homofób törvényről. A baloldali Demokrata Párt (PD) képviselője, Alessandro Zan nevével fémjelzett kezdeményezést ugyan tavaly november elején jóváhagyta a parlament képviselőháza, a szenátusi vita azonban hónapok óta tolódik. Nem csak az egészségügyi vészhelyzet késleltette a törvényjavaslat vitára bocsátását a szenátusi aulában, a törvénytervezet szövegének egyes pontjait többen is kifogásolták.

Jobboldali politikusok, civil szervezetek, valamint a Vatikán és az Olasz Püspöki Kar is kérvényezte a szöveg egyes cikkelyeinek módosítását, melyek véleményük szerint sérthetik a szólás, a nevelés és a vallásgyakorlás szabadságát.

A Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusai elvetettek mindenfajta változtatási lehetőséget a szöveg kifogásolt tartalmát illetően, figyelmen kívül hagyva ezáltal koalíciós partnereik, a jobboldali Liga, a Hajrá, Olaszország! és a liberális Élő Itália javaslatait. A jobboldali politikusok

a szexuális nemekre vonatkozó meghatározást, valamint a gendertartalmak iskolai oktatásának kötelezettségére vonatkozó paragrafusokat törölnék a törvénytervezetből.

Enrico Letta, a PD főtitkára azonban mereven ragaszkodik a törvénytervezet jelenlegi formájához, hangsúlyozva: pártja nem hajlandó kompromisszumot kötni az LMBTQ-jogokról. A bizottság végül úgy döntött, július 13-án a római felsőházban elkezdődhet a szivárványkisebbség védelmében indított vita.

„A szerelem nem egy választás” – hirdeti a melegjogokért kiálló tüntetők transzparense a római Colosseum előtt Fotó: Filippo Monteforte/AFP/Getty

Míg a képviselőház tagjainak döntően baloldali és ötcsillagos összetétele lehetővé tette a törvény jóváhagyását, a szenátusban a helyzet némileg módosul. Sajtóforrások feltételezései szerint a mérleg nyelvét ebben az esetben is a Matteo Renzi korábbi miniszterelnök által alapított Élő Itália jelentheti a 17 szenátorával. A tömörülés több alkalommal is jelezte, módosítások nélkül nem megy át a törvény.

– A titkos szavazás lehetősége még jobban kitárhatja a meglepetések lehetőségét, ugyanis a Demokrata Párt és az M5S szenátorai között is vannak bizonytalankodók

– számolt be az Il Giornale napilapnak Alessio De Giorgi, az Élő Itália tagja. A mozgalom vezetésének átvételére készülő Giuseppe Conte volt kormányfő sem nyilatkozott a kérdésben, így a Conte-pártiak állásfoglalása ismeretlen. Az olasz sajtó szerint fennáll a lehetősége annak, hogy szenátorok a szavazás során elvetik a javaslatot. Százharminc–száznegyvenöt szenátor támogató szavazatára lehet számítani, százötvenen azonban visszautasítanák a javaslatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.