időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Hivatalosan is elismerték a nem bináris nemet Argentínában

Dócza Edith Krisztina
Forrás: Deutsche Welle, Reuters
2021.07.22. 11:53
Hivatalosan is elismerték a nem bináris nemet Argentínában

Bevezetésre került az argentin személyi igazolványokban és útlevelekben a nem bináris nem: szerdától azok, akik nem vallják magukat sem nőnek, sem férfinak, a semlegességet jelölő X-et kapják személyi okmányaikba az M (male, férfi) és az F (female, nő) helyett. Az új törvénnyel Argentína lett az első olyan ország Dél-Amerikában, amely hivatalosan is elismeri a nem bináris nemi identitású állampolgárokat. Alberto Fernández argentin elnök szerdán hivatalos ceremónia keretében adta át az első három, új típusú személyi igazolványokat a fővárosban, Buenos Airesben.

– A kormánynak nem szabad azzal foglalkoznia, hogy állampolgárai milyen neműek. Léteznek más nemi identitások is a női és férfi nemek mellett, amelyeket tiszteletben kell tartani

– fogalmazott az államfő, hozzátéve: ezerféleképpen lehet szeretni, szeretve lenni és boldognak lenni.

Alberto Fernández argentin elnök az első új típusú személyi igazolványok átadását követően
Fotó: Twitter/Alberto Fernández

Fernández úgy véli, az ideális társadalom olyan, amiben mindenki önmaga tud lenni és nem egymás nemi identitásával foglalkoznak az emberek. A politikus közölte: „remélem, egyszer eljutunk odáig, hogy nem az igazolványok mondják meg, hogy valaki férfi, nő vagy bármi más”. Az argentin LMBTQ-szövetség (FALGBT) örömmel fogadta a bejelentést, melyet a „jogok történelmi előrelépéseként” jellemeztek.

A balközép politikai beállítottságú kormány közleményében az állt, hogy a döntéssel olyan országokhoz csatlakoztak, mint Új-Zéland, Kanada és Ausztrália. Az Egyesült Államok néhány államában bizonyos dokumentumokban szintén elérhető a férfi és a női nemen kívül más nemválasztási opciók. A hónap elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, Washington az egész országban lehetővé akarja tenni a harmadik nem bekerülését a személyi okmányokba. A miniszter tájékoztatása szerint első lépésként – lényegében „bemondásra” – választhatóvá tennék, hogy valaki a „férfi” vagy „nő” meghatározást szeretné látni a dokumentumokban. A semlegességre utaló „X” jelet korábban már a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) is elfogadta.

A dél-amerikai ország már 2010-ben törvényt fogadott el az azonos neműek házasságának elismeréséről, két évvel később pedig törvényesen lehetővé tette a kormány a nemi identitás megváltoztatását. Júniusban továbbá jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, miszerint az állami szektor munkahelyeinek egy százalékát a transzneműek számára kell fenntartani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.