Magyarbarát hangok is vannak a balliberális EP-ben

Az olasz sajtóban is visszhangot kaptak a gyermekvédelmi törvénnyel egyetértő képviselői nyilatkozatok.

Magyar Nemzet
2021. 07. 09. 14:10
MEPs take part in a voting session at the European Parliament in Strasbourg
Members of the European Parliament take part in a voting session in Strasbourg, France, November 28, 2019. MEP's voted on thursday on a "climate emergency" resolution ahead of a United Nations climate conference in Madrid and on the European Parliament stance for the UN COP25 climate conference. Picture taken with a fisheye lens. REUTERS/Vincent Kessler - RC2BKD9DLO8C Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is cikkezett, az Európai Parlament a héten megvitatta a magyar gyermekvédelmi törvényt, majd az uniós értékekkel és jogszabályokkal ellentétesnek mondta ki azt. A balliberális túlsúllyal működő testületben mindenesetre szép számban akadtak olyan politikusok is, akik a magyar állásponttal értettek egyet. Az olasz Ansa hírügynökség idézte például az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció társelnökét, Raffaele Fittót, aki Strasbourgban csalódottságának adott hangot, amiért az EP-ben újra és újra Magyarországról vitatkoznak. – Ez egy lehetőség lett volna, hogy a fontos problémákra koncentráljunk – mondta az Olaszország Fivérei EP-képviselője, hozzátéve: hamarosan migránsok tízezrei is elérhetik az olaszországi partokat, így

például az illegális migráció megállításáról kellene végre tárgyalni a magyarokkal szembeni vádaskodás helyett.

Emlékezetes, Olaszországból Matteo Salvini, a Liga vezetője is Magyarország oldalára állt a vitában. Mint azt csütörtökön Rómában mondta, most az az Ursula von der Leyen ad ultimátumot az Orbán-kormánynak, aki Magyarország és Lengyelország szavazataival lett az Európai Bizottság elnöke.

Fotó: Reuters/Vincent Kessler

A Liga egyik európai parlamenti képviselőjének, Susanna Ceccardinak az EP-ben elmondott, magyarbarát felszólalása is nagy sajtóvisszhangot kapott. Az Identitás és Demokrácia soraiban ülő politikus ugyanis arra emlékeztette a képviselőket, hogy

most ugyanaz a baloldal támadja Magyarországot, amely 1956-ban megtapsolta a forradalom és szabadságharc leverését.

– Arra kérjük Lengyelország és Magyarország kormányait, hogy továbbra is védjék a gyermekeket és az európai értékeket. Elődeink keményen küzdöttek értük, az EU pedig néha úgy tesz, mintha megfeledkezne róluk – hangoztatta.

Az állam- és kormányfők közül a hazánkat támogatók egyike Andrej Babiš cseh kormányfő. A politikus csütörtökön a cseh képviselőházban „szócséplésnek” minősítette az EU-s vezetők Magyarország-kritikáját. Babiš sem írta alá az európai országvezetők június 22-én Brüsszelben elfogadott felhívását az LMBTQ-jogok népszerűsítése érdekében.

– Ők (a szexuális kisebbségek tagjai) valamiféle jogokat akarnak. Én nem írok alá semmiféle szócséplést, amit Európából diktált valaki önöknek

– reagált a cseh miniszterelnök Tomás Martínka kalózpárti képviselő kérdésére, miszerint csatlakozik-e Csehország az uniós vezetők Magyarországot bíráló felhívásához. – Nem tudom, miért tenném ezt meg – szögezte le Babiš, aki szerint Csehország és Magyarország egyaránt szuverén országok.

Lapunk az EP e heti plenárisán szintén megszólaltatott konzervatív képviselőket, akik nem szavazták meg a Magyarországot pénzelvonással fenyegető EP-határozatot. Egyikük, Zdzisław Krasnodębski lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő, filozófiaprofesszor úgy szemléltette a liberális túlsúlyt: ő maga például nagyon kritikus a nemrég elfogadott francia bioetikai törvénnyel kapcsolatban, ám szinte lehetetlen, hogy az ügyet az Európai Parlament valaha is megvitassa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.