Nyugat- és románbarát irány Chişinăuban

Stabil, egypárti kormányzás várható a Moldovai Köztársaságban, miután a PAS abszolút többséget szerzett a parlamentben.

SANDU, Maia
A Maia Sandu államfőhöz köthető Akció és Szolidaritás Párt (PAS) a vasárnapi választások után abszolút többséget szerzett a chişinăui parlamentben MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabil, egypárti kormányzás várható a Moldovai Köztársaságban, miután a Maia Sandu államfőhöz köthető Akció és Szolidaritás Párt (PAS) a vasárnapi választások után abszolút többséget szerzett a chişinăui parlamentben. A PAS a szavaztok 52 százalékát szerezte meg, míg az Igor Dodon volt elnök nevéhez fűződő Kommunisták és Szocialisták Választási Blokkja meglepően gyengén teljesített, csak alig több mint 27 százalékos eredményével. A két nagy politikai erőn kívül csupán a Șor Párt szerzett mandátumot, utóbbi közel hat százaléknyi támogatottsággal.

Óriásit bukott a Moldova és Románia, Románia egyesülését nyíltan szorgalmazó Románok Egyesüléséért Szövetség, amely a szavazatok fél százalékát szerezte meg. A szavazói részvétel nem érte el az ötven százalékot.

A PAS kényelmes többséget szerzett a százegy fős parlamentben, de nem érte el a hatvanhét mandátumos alkotmányozó többséget. Dionis Cenuşă politikai elemző szerint az eredmények az európai integráció iránt elkötelezett Maia Sandu államfő újabb politikai győzelmét jelzik. A moldovai származású, Németországban élő politológus az Adevărul bukaresti portálnak fontosnak tartotta megjegyezni, hogy

a Moldovai Köztársaságban először tudott egy EU-barát formációnak önállóan törvényhozói többséget szerezni.

Szerinte bonyolódni fog Chişinău kapcsolata Oroszországgal, amely vélhetően támogatni fogja az ellenzékbe szorult oroszbarát formációkat. – Az Oroszországgal fenntartott viszony mindenképpen figyelmet érdemel a transznisztriai helyzet és az orosz gázellátást rögzítő szerződések megtartása miatt – hangsúlyozta az elemző. Hozzátette ugyanakkor, hogy az új, Nyugat-barát moldovai vezetés stratégiai kapcsolatokra fog törekedni az Egyesült Államokkal.

A Maia Sandu államfőhöz köthető Akció és Szolidaritás Párt (PAS) a vasárnapi választások után abszolút többséget szerzett a chişinăui parlamentben
Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru

A bukaresti vezetés lelkesen üdvözölte a „testvérinek” tekintett egykori posztszovjet köztársaságban zajlott választások végeredményét. Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésben gratulált Maia Sandunak, amiért győzelemre segítette a reformokat, a jogállamiságot, az európai integrációt szorgalmazó erőket Moldovában. A bukaresti külügyminisztérium, de a hatalmon lévő Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség is közleményben üdvözölte a PAS moldovai győzelmét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.