A tálibok megtiltják az afgánoknak, hogy a kabuli reptérre menjenek

A szervezet azt követeli a külföldi országoktól, hogy ne biztassák a lakosságot Afganisztán elhagyására.

2021. 08. 24. 16:41
null
Kabul, 2021. augusztus 24. Az amerikai központi parancsnokság által közreadott képen afgánok beszállnak egy C-17 Globemaster III amerikai katonai teherszállító repülõgépbe a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtéren 2021. augusztus 22-én. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötõn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttmûködõ afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/EPA/Amerikai központi parancsnokság/Donald R. Allen Fotó: Donald R. Allen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tálibok ezentúl nem engedik az afgán állampolgárokat a kabuli reptérre az ott kialakult kaotikus helyzet miatt – idézte a BBC brit közszolgálati médium a tálibok szóvivőjének szavait.

Zabihullah Mudzsáhid az iszlamista szervezet keddi sajtótájékoztatóján arra szólította fel az afgán főváros repülőterén várakozó tömeget, hogy menjenek haza, és akkor nem esik bántódásuk. 

A férfi továbbá azt követelte az Egyesült Államoktól és más külföldi országoktól, ne késztessék az afgán állampolgárokat arra, hogy menjenek a reptérre, és felszálljanak az evakuációt végrehajtó gépekre.

– Kérjük az amerikaiakat, ne biztassák arra a lakosokat, hogy elhagyják Afganisztánt. Szükségünk van az itteniek képességére

– intézte szavait az Egyesült Államokhoz a tálib szóvivő. 

Hozzáfűzte: a kórházak, az oktatási intézmények, a helyi önkormányzatok és a sajtóorgánumok továbbra is működnek Afganisztánban.

– Éljünk továbbra is együtt, a háborúnak vége

– fordult a lakosság felé Zabihullah Mudzsáhid. 

Ugyan a tálib szóvivő arra ösztönözte az afgánokat, hogy nyugodtan folytassák eddigi életüket, térjenek vissza a munkájukhoz és az otthonukba, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nemrég arról tájékoztatott, hogy hiteles jelentések szerint a tálibok kivégzéseket hajtanak végre a civil lakosság körében.

Eddig mintegy ötvenezer külföldi és afgán állampolgárnak sikerült elmenekülnie az országból azóta, hogy a radikális szervezet kilenc nappal ezelőtt átvette a hatalmat Afganisztánban.

Borítókép: Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. Fotó: MTI/EPA/Amerikai központi parancsnokság/Donald R. Allen

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.