Barack Obama félmilliárdos születésnapi ajándéka

Az egykori amerikai pénzadományt kért ajándékul épülő közösségi házához.

2021. 08. 05. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ajándékok helyett adományt kér Barack Obama egykori amerikai elnök a 60. születésnapi partijára érkezőktől, akiket – a feleségével együtt – olyan alapítványok támogatására kérnek fel, amelyek a fiatal fekete gyerekeket segítik. Az egykori elnöki pár ugyanakkor szívesen veszi a saját alapítványuk, az Obama Foundation támogatását is, amely a tervek szerint augusztus 15-én kezdi el építeni az úgynevezett Obama Elnöki Központot, amely az első fekete amerikai elnök tiszteletére, mintegy 500 millió dollárból (150 milliárd forintból) épül. A chicagói Jackson Park déli részébe – a város zömében feketék lakta részére – tervezett múzeum és közösségi tér felépítése azonban megosztja az amerikaiakat.

Barack Obama szerdán töltötte be a 60-at.
Fotó: MTI/EPA/DNCC

A Protect Our Parks helyi szervezet például már be is perelte az Obama Foundationt, szerintük a fák eltávolítása, a park képének radikális átformálása vagy az épület miatt a forgalom zöldövezetbe terelése nem szolgálja a helyi közösség érdekét. A beruházás támogatói szerint viszont az épület segíthet felszámolni az etnikai és gazdasági különbözőségeket, miközben munkahelyeket teremt. A központ megépítését többek között a Boeing és a Microsoft is támogatta, összesen több mint egymillió dollárral (300 millió forinttal). Az Obama Foundation honlapján pedig 6, 60 és 600 dolláros felajánlásokat várnak az egykori elnök híveitől „születésnapi ajándékként”.

Mint számos korábbi elnök, úgy Barack Obama is elnöki ciklusát követően busás vagyonra tett szert a tévés szerepléseknek, könyveknek és előadásoknak köszönhetően.

Esetében a felesége, az egykori first lady (Michelle Obama) is hasonlóan aktív maradt, így az Obama házaspár vagyonát 135 millió dollárra (40,5 milliárd forintra) becsülik.

Az egykori amerikai elnök amiatt is magyarázkodásra kényszerült, hogy születésnapjára néhány száz vendéget, köztük sztárokat, például George Clooney-t, Steven Spielberget és Oprah Winfrey-t is várta volna. Ezt többen a szemére vetették, mondván a koronavírus miatt sokak teljes megélhetése került veszélybe, miközben az országban a delta variáns miatt egyre nő a fertőzöttek száma, ezért az amerikai járványügy újra elrendelte a kötelező beltéri maszkviselést. Az Obama házaspár igyekezett megnyugtatni a közvéleményt. Kiemelték, hogy egy járványügyi szakembert kérnek fel az esemény biztonságos lebonyolítására, amelyet kültéren tartanak meg. Végül a bírálatok hatására inkább lemondták a partit, csak szűk baráti körben és családtagjaikkal ünnepelnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.