Egy öngyilkos merénylet történt Kabulban, nem kettő

Az amerikai katonák Kabulban újabb támadásokra számítanak az Iszlám Állam részéről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 27. 20:25
null
Kabul, 2021. augusztus 27. Iszlamista tlib fegyveresek a kabuli repltr fel vezet ton rkdnek 2021. augusztus 27-n, miutn az elz nap kt ngyilkos mernyl pokolgpeket robantott a kabuli lgi kiktnl. A kt detonci legalbb 103 embert meglt, kztk 13 amerikai katont s az iszlamista tlib mozgalom 28 tagjt. A kabuli repltrnl ezrek vrjk, hogy lgi ton kimenektsk ket az orszgbl, miutn az iszlamista tlibok elfoglaltk Afganisztn csaknem egszt. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt második robbantás csütörtökön a Baron Hotel mellett, a halálos támadást pedig egy öngyilkos merénylő követte el közvetlenül a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér Abby kapuja előtt – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) pénteki sajtótájékoztatóján Hank Taylor, az amerikai hadsereg vezérőrnagya.

Megerősíthetem önöknek: nem gondoljuk, hogy a Baron Hotelben vagy annak közelében második robbantás történt volna egy öngyilkos merénylő által

– fogalmazott Taylor. A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy a robbantásban megsebesült 18 amerikai katona megérkezett az amerikai légierő németországi Ramstein légibázisára, ahonnan átszállították őket kezelésre a Landstuhl Regionális Orvosi Központba.

Az öngyilkos merényletet követő 24 órában nagyjából 12 500 embert evakuáltak Afganisztánból 89 járaton – derült ki a sajtótájékoztatón. Az Egyesült Államok augusztus 14-e óta 5100 embert menekített ki az ázsiai országból. Összességében július vége óta 111 ezer embert evakuáltak.

John Kirby, a Pentagon szóvivője a pénteki sajtótájékoztatón közölte: továbbra is azt tervezik, hogy az amerikai hadsereg augusztus 31-ig befejezi az afganisztáni missziót. A szóvivő arról is beszélt, hogy további – az evakuálási erőfeszítéseket veszélyeztető – fenyegetésekről is kaptak jelentéseket, amelyeket „virtuálisan, valós időben” figyelemmel kísérnek. Arra a kérdésre, hogy várható-e újabb támadás, Kirby úgy válaszolt: – Felkészültek vagyunk és számítunk a jövőbeli kísérletekre, de nem fogok belemenni a konkrétumokba, hogy mit miért teszünk.

Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) vezetője azt mondta: az amerikai katonák Kabulban újabb támadásokra számítanak az Iszlám Állam részéről, amelyeket akár autóba rejtett bombákkal vagy rakétákkal is elkövethetnek. – Úgy véljük, folytatni akarják a támadásokat, és arra számítunk, hogy folytatódni is fognak – fogalmazott McKenzie. A tábornok arról is beszélt, hogy az amerikai erők információkat osztanak meg a tálib harcosokkal, akik a repülőtéren kívüli ellenőrző pontokon dolgoznak.

Borítókép: Iszlamista tálib fegyveresek a kabuli repülőtér felé vezető úton őrködnek
Fotó: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.