Erdőtüzek: Menekülnek az emberek Athénból és környékéről

Sikerült megállítani a tüzet, mielőtt elérte volna Olimpia történelmi emlékműveit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 06. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer lakos menekült el a görög fővárosból és környékéről péntek reggelre az Athéntól északra negyedik napja tartó erdőtüzek elől a hőséghullám közepette. A csütörtökről péntekre virradó éjjel azon a görög tűzoltók, hogy a tűz ne érje el a sűrűn lakott területeket, az elektromos berendezéseket és létesítményeket, valamint a történelmi görög helyszíneket.

 

Az Athéntól észak-keletre fekvő Évia szigetén a parti őrség kiterjedt mentőakcióba kezdett járőrhajókkal, magáncsónakokkal és kirándulóhajókkal. Az éjszaka folyamán mintegy 631 embert evakuáltak a szigetről.

 


A szárazföldet perzselő hőhullám hatására a tűzvész végigsöpört a fővárostól húsz kilométerre északra fekvő erdőségeken, ahol rengeteg otthon vált a tűz martalékává. A több száz tűzoltó földbe ásott árkokkal próbálta megtörni a tűz útját, közben tömlőkből locsolva a lángokat. Lezárták a forgalom elől az ország egyik legfontosabb autópálya-szakaszát, amely Athént köti össze az északi országrésszel, mivel

 

a katasztrófavédelem az úttestet próbálta tűztörő akadályként használni a lángok megfékezésére.

Hajnalban újra felszálltak a vízszállító repülőgépek is, de addigra a szikrák és az izzó fenyőtobozok miatt több helyen átterjedt a tűz az autópálya másik oldalára is. Több hivatásos és önkéntes tűzoltót égési sérülésekkel kórházba kellett szállítani.

 

Fotó: Jánisz Koleszidisz

Csaknem hatvan falut és települést kellett kiüríteni Dél-Görögországban csütörtökön és pénteken kora reggel, mert az előrejelzések szerint továbbra is erős szelek várhatók az országban. Az Évia szigetén tomboló tűzvész mellett több helyen erdő- és bozóttüzek pusztítanak a Peloponnészoszi-félsziget dél-nyugati részén is, ahol sikerült megállítani egy tüzet, mielőtt elérte volna az ókori olimpiai játékok szülővárosának, Olümpiának az emlékműveit. Ugyancsak megmenekült az egykori görög királyi uralkodó család által használt, Athén mellett fekvő nyári üdülőkastély.
 

Fotó: Todorisz Nikolau

A Franciaországból, Romániából, Svédországból és Svájcból érkező tűzoltó csapatok, vízszállító repülőgépek, helikopterek és egyéb járművek terv szerint pénteken és a hétvége folyamán érkeznek a helyszínre. A ciprusi tűzoltó egységek és repülőgépek már Görögországban vannak. A hőhullám halálos tüzeket okozott Törökországban és a térség más országaiban is.

 

Válsághelyzet Észak-Macedóniában. Válsághelyzetet hirdetett az észak-macedón kormány az országban tomboló erdőtüzek miatt. A harmincnapos válsághelyzet idején a tűzoltók, a hadsereg és a belügyminisztérium munkatársai közösen igyekeznek megfékezni a tüzeket. Helyszíni jelentések szerint jelenleg nyolc helyen pusztítanak a lángok az országban. Szerda óta helikopterekkel igyekeznek segíteni az oltást, az észak-macedón hadsereg gépeinek három szerbiai helikopter is segít, de érkezett segítség Szlovéniából, Bulgáriából és Ausztriából is. Kedden betiltották a hegyi kirándulásokat és túrázásokat a tűzveszély miatt. Eddig egy áldozatról tudnak, egy tűz elől menekülő nő zárkózott be otthonába, amelyet szintén elértek a lángok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.