Fegyveresek elrabolták a líbiai egységkormány egyik tagját

Az ENSZ szerint az országban elkövetett emberrablások veszélyeztetik a líbiai békefolyamatot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 11. 9:16
SZARRÁDZS, Fájez esz-; DBEIBAH, Abdulhamid Mohammed
Tobrok, 2021. március 17. Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh ideiglenes miniszterelnök, Fájez esz-Szarrádzs, az ENSZ támogatását élvezõ nemzeti egységkormány leköszönt vezetõje, valamint Mohamed Júnesz al-Menfí, a háromtagú elnöki tanács vezetõje (b-j, elöl), miután esz-Szarrádzs átadta a hatalmat Dbeibehnek és al-Menfínek Tripoliban 2021. március 16-án. A 2014-es választások óta nyugati és keleti frakciókra oszlott líbiai törvényhozás március 10-én szavazott bizalmat az ideiglenes líbiai egységkormánynak. Az állam átmeneti vezetésének megbízatása a december 24-re kitûzött választásokig tart. MTI/AP/Hazem Turkia Fotó: Hazem Turkia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrabolták a líbiai nemzetközileg elismert egységkormány egyik miniszterelnök-helyettesének kabinetfőnökét Tripoliban – jelentette be az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) kedd este.

Rida Faradzs Fraitiszt és egy munkatársát a múlt héten hurcolták el ismeretlen fegyveresek Tripoliból

– tették hozzá a közleményben.

Az UNSMIL egyúttal aggodalmát fejezte ki az országban elkövetett emberrablások miatt, amelyek a szervezet szerint súlyos következményekkel járhatnak a líbiai békefolyamatra nézve. Az Abdulhamid Mohammed Dbeibah vezette átmeneti kormány egyelőre nem reagált a hírre, amelyet egyébként korábban nem közölt a helyi sajtó sem.

 

Az észak-afrikai ország 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatását követően káoszba süllyedt, 2014-ben pedig gyakorlatilag két részre szakadt. A szemben álló felek tavaly nyáron függesztették fel a harcokat, és az ENSZ égisze alatt béketárgyalások kezdődtek a tűzszünetről, a tervek szerint pedig december végén általános választást tartanak. Az előrelépések ellenére az országban még mindig rossz a biztonsági helyzet, egyebek között a polgárháború idejéből itt maradt milíciák, illetve a külföldi zsoldosok miatt.

 

Júniusban a Nemzetközi Vöröskereszt egyik képviselőjét rabolták el Líbia keleti részén, ahol az ilyen bűncselekmények egyébként is gyakoriak.

 

Borítókép: Abdulhamid Mohammed Dbeibah ideiglenes miniszterelnök, Fájez esz-Szarrádzs leköszönt líbiai elnök és Júnusz al-Menfi, a háromtagú elnöki tanács vezetője (b-j, elöl) Tripoliban 2021. március 16-án. Fotó: MTI/AP/Hazem Turkia

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.